Regering Kroatië kondigt beperkt nachtelijk uitgaansverbod af

LJUBLJANA, 10 SEPT. Na nieuwe gevechten in Kroatië heeft gisteren de Joegoslavische premier, Ante Markovic, de strijdende partijen in Kroatië opgeroepen zich aan het staakt-het-vuren te houden. Hij stuurt vandaag een commissie onder leiding van vicepremier Aleksander Mitrovic naar Kroatië om de naleving van het bestand te controleren.

Een woordvoerder van de Kroatische regering, Milan Brezak, zei gisteren dat sinds de afkondiging van het staakt-het-vuren op 2 september, 58 mensen om het leven zijn gekomen. De aanhoudende gevechten waren gisteren voor het Kroatische ministerie van binnenlandse zaken aanleiding een uitgaansverbod van elf uur in de avond tot vijf uur in de ochtend af te kondigen in 29 gemeenten in de crisisgebieden, waaronder Zadar, Sibenik, Karlovac, Osijek en Vukovar.

De afgelopen 24 uur zijn opnieuw uit alle crisisgebieden gevechten en incidenten gemeld, waarbij volgens Kroatische bronnen twintig doden zijn gevallen. Bijzonder fel werd gevochten bij de aan de Servische grens gelegen stad Vukovar en bij Okucani aan de autoweg Zagreb-Belgrado. Brezak beschuldigde het federale leger en de Servische milities ervan dat zij de afgelopen week het staakt-het-vuren 137 keer hebben geschonden. In een legercommuniqué wordt gezegd dat de Kroatische Nationale Garde “zonder enige aanleiding” achttien keer eenheden van het leger heeft aangevallen.

Gistermiddag is Milan Martic, de leider van de Servische milities in Kroatië en "minister van binnenlandse zaken" van Krajina - een regio in Kroatië waar voornamelijk Serviërs wonen en die zich een jaar geleden van Kroatië heeft afgescheiden, op last van het federale ministerie van binnenlandse zaken door de politie van Bosnië in vrijheid gesteld. Martic werd zondagavond met twee leger-officieren en een lid van zijn militie gearresteerd in het plaatsje Bosanska Otoka, nadat zijn auto was omsingeld door moslims. Die protesteerden tegen de aanwezigheid van de militie van Martic in deze voornamelijk door moslims bewoonde regio. Gistermorgen werd het politiebureau door moslims omsingeld om te voorkomen dat Martic zou worden vrijgelaten. Speciale politie-eenheden moesten traangas gebruiken om de betogers te verspreiden en Martic te ontzetten.

Bij een incident aan de Joegoslavisch-Albanese grens zijn gisteren vier Albanese soldaten en een Albanese burger doodgeschoten door Joegoslavische grenswachten. Volgens het Joegoslavische persbureau Tanjug brak het vuurgevecht uit toen een groep Albanezen illegaal naar Joegoslavië wilde vluchten.

    • Theo Engelen