Rechtse hongerstakers staken actie

PRETORIA, 10 SEPT. De drie extreem rechtse Zuidafrikaanse hongerstakers die bijna twee maanden hebben geweigerd voedsel tot zich te nemen in een poging amnestie te krijgen, hebben gisteren hun actie opgegeven.

De drie zagen zichzelf als politieke gevangenen en meenden op die gronden amnestie te kunnen krijgen conform een overeenkomst die het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de Zuidafrikaanse regering vorig jaar hebben afgesloten. De regering weigerde de drie echter als politieke gevangenen te zien. De regering heeft sinds de ondertekening van het akkoord met het ANC tenminste 1.100 politieke gevangenen amnestie verleend, voornamelijk aanhangers van het ANC.

De drie blanke extremisten, Henry Martin, Adrian Maritz en Lood van Schalwyk, leden van de extreem rechtse Orde Boerevolk, worden verdacht van moord en poging tot moord. De mannen hielden altijd vol zich liever dood te hongeren dan op borgtocht vrijgeleide te krijgen.

De hongerstaking kreeg wereldwijde aandacht toen Nelson Mandela, de leider van het ANC waar de drie zich zo fel tegen verzetten, het voor hen opnam. Mandela bezocht hen op in het ziekenhuis in Pretoria waar de hongerstakers werden vastgehouden en vroeg president De Klerk, zij het tevergeefs, de blanke extremisten onmiddellijk in vrijheid te stellen. Mandela wilde dat de drie zouden kunnen getuigen over hun vermeende rol bij doodseskaders van de Zuidafrikaanse politie. (AFP, AP, Reuter)