Missies Gorbatsjov moeten buitenlandse hulp inroepen

MOSKOU, 10 SEPT. President Gorbatsjov van de Sovjet-Unie stuurt twee afgezanten naar het buitenland in een poging meer economische steun te krijgen. De missies worden uitgelegd als een teken dat men zich in Moskou zorgen maakt over mogelijke voedseltekorten in de komende winter.

Gorbatsjov stuurt Aleksandr Jakovlev, een van zijn medewerkers van het eerste uur, naar Duitsland en Jevgeni Primakov naar het Midden-Oosten. Volgens Gorbatsjovs woordvoerder Vitaly Tsjoerkin zijn de missies bedoeld om de economische samenwerking met het buitenland op te voeren.

“We willen er zeker van zijn alles te hebben gedaan om mogelijke moeilijkheden het hoofd te bieden nu we een moeilijke en lange winter tegemoet gaan”, aldus Tsjoerkin. In Moskou werd zaterdag een noodcommissie gevormd om de “catastrofale toestand” op het gebied van de bevoorrading met levensmiddelen te bezien. De leider van de commissie stelde dat de bevoorrading zo slecht is en dat de landbouw in de omgeving van Moskou er zo slecht voor staat dat Moskou de komende winter zelfs zonder aardappelen kan komen te zitten.

Primakov, een Midden-Oostendeskundige, gaat naar Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Iran en Turkije. Hij zal in al die landen boodschappen van Gorbatsjov overhandigen. Volgens Tsjoerkin zal hij niet alleen overleggen over economische, maar ook over politieke samenwerking. (Reuter, AFP) MOSKOU, 10 SEPT. President Gorbatsjov van de Sovjet-Unie stuurt twee afgezanten naar het buitenland in een poging meer economische steun te krijgen. De missies worden uitgelegd als een teken dat men zich in Moskou zorgen maakt over mogelijke voedseltekorten in de komende winter.

Gorbatsjov stuurt Aleksandr Jakovlev, een van zijn medewerkers van het eerste uur, naar Duitsland en Jevgeni Primakov naar het Midden-Oosten. Volgens Gorbatsjovs woordvoerder Vitaly Tsjoerkin zijn de missies bedoeld om de economische samenwerking met het buitenland op te voeren.

“We willen er zeker van zijn alles te hebben gedaan om mogelijke moeilijkheden het hoofd te bieden nu we een moeilijke en lange winter tegemoet gaan”, aldus Tsjoerkin. In Moskou werd zaterdag een noodcommissie gevormd om de “catastrofale toestand” op het gebied van de bevoorrading met levensmiddelen te bezien. De leider van de commis sie stelde dat de bevoorrading zo slecht is en dat de landbouw in de omgeving van Moskou er zo slecht voor staat dat Moskou de komende winter zelfs zonder aardappelen kan komen te zitten.

Primakov, een Midden-Oostendeskundige, gaat naar Egypte, Saoedi-Arabië, de Verenigde Arabische Emiraten, Koeweit, Iran en Turkije. Hij zal in al die landen boodschappen van Gorbatsjov overhandigen. Volgens Tsjoerkin zal hij niet alleen overleggen over economische, maar ook over politieke samenwerking. (Reuter, AFP)