Miljoenenfraude in Düsseldorf

DÜSSELDORF, 10 SEPT. De justitie in Düsseldorf is een onderzoek begonnen naar frauduleuze praktijken van het inmiddels failliete beleggingsbedrijf Vermögensbildende Sparsysteme (VBS) met goederentermijncontracten. Kleine beleggers in Duitsland zullen op hun beleggingen via VBS een gezamenlijk verlies lijden van mogelijk 500 miljoen mark. Dat meldt vandaag de Britse Financial Times.

De zaak vestigt op pijnlijke wijze de aandacht op een lacune in de Duitse regelgeving voor de financiële wereld. Transacties in goederentermijncontracten vallen buiten het werkterrein van de financiële autoriteiten en bepaalde vormen van beleggingsadvies kunnen worden verstrekt zonder dat daarop enig overheidstoezicht is.

VBS fungeerde als Duitse verkoopagent voor de in Panama geregistreerde beleggingsmaatschappij Ambros. Vanaf 1987 tot januari van dit jaar vertrouwden ongeveer 50.000 kleine beleggers gemiddeld 10.000 tot 15.000 mark toe aan het bedrijf, dat hoge rendementen beloofde op transacties in allerlei goederentermijncontracten. Die belofte leek in eerste instantie ook te worden waargemaakt.

In 1987 lieten de maandelijkse afrekeningen met de cliënten rendementen zien van 45 procent op jaarbasis. Dat werd later steeds minder, maar in het afgelopen jaar was het toch nog 22 procent. De weinige beleggers die er desondanks voor kozen hun geld op te nemen, werden naar het zich laat aanzien volledig uitbetaald.

In werkelijkheid was er helemaal geen rendement en leed VBS zelfs verliezen op de termijntransacties. Het bedrijf kon zijn praktijken alleen maar voortzetten doordat beleggers werden uitbetaald met het geld dat binnenkwam van nieuwe spaarders. Het ging in januari mis toen Ambros in Duitsland faillissement aanvroeg voor de activiteiten in dat land. De potentiële vorderingen op de maatschappij belopen 500 miljoen mark, terwijl in Duitsland nog maar 8,5 miljoen mark aan fondsen over zou zijn.

VBS opereerde in geheel Duitsland, met inbegrip van de vroegere DDR. Het bedrijf maakte gebruik van ongeveer 3.000 op free-lancebasis werkende agenten die commissie kregen uitbetaald bij het strikken van beleggers. Twee functionarissen van VBS, Günter Bökels en Hans-Jürgen Funk, zijn inmiddels gearresteerd. In hechtenis is ook Richard Sax, die voor Ambros handelde op de beurs in Chicago onder het pseudoniem Richard Wagner. Verder is een arrestatiebevel uitgevaardigd voor Michael-Rolf Hemmer, de in Liechtenstein woonachtige president van Ambros. Liechtenstein heeft geen uitleveringsverdrag met Duitsland. (ANP)