Michels voorspelt een "pittige pot'

EINDHOVEN, 10 SEPT. - Rinus Michels stond gisteren even stil bij de tv-beelden van de Spaanse competitiewedstrijd Sevilla-FC Barcelona (4-2). De bondscoach wees vooral op de gaten die er vielen in de defensie van de ploeg van Cruijff. Wie enige achterdocht koestert zou kunnen denken dat Michels geschrokken moet zijn van de wijze waarop international Ronald Koeman links en rechts voorbij werd gelopen. Zeker met het oog op de oefeninterland tegen Polen van morgen en de veel belangrijkere kwalificatiewedstrijd tegen Portugal op 16 oktober moet dat een wijze les hebben opgeleverd.

Een gebrek aan snelheid is een euvel dat zich bij Koeman ook in het Nederlands elftal al vaak openbaarde. Op het WK in Italië, maar ook in de jongste kwalificatiewedstrijd tegen Finland. Opbouwend is Koeman een van de beste vrije verdedigers van de wereld, maar bij het "terugverdedigen' mist hij het atletische vermogen dat Krol en Beckenbauer wel hadden. Michels en Beenhakker, hebben dit nooit echt onderkend aangezien de even trage Rutjes regelmatig aan Koeman werd gekoppeld. Met de huidige, aanvallende strijdwijze van Oranje, waardoor er vaak ver voor eigen doel op één lijn moet worden verdedigd kan een langzaam centrum fatale gevolgen hebben. Zeker tegen de Portugezen die slechts loeren op een snelle uitbraak.

Nu Berry van Aerle weer fit is heeft Michels Graeme Rutjes (Anderlecht) buiten de selectie gelaten. Van Aerle speelde voor het laatst in het oranje-shirt tegen West-Duitsland op het WK. Vorig seizoen kampte hij met een slepende knieblessure waarvan hij zegt nu weer volledig genezen te zijn. Het ligt niet voor de hand dat Van Aerle als rechtsback terugkeert in het Nederlands elftal. De constant spelende Danny Blind heeft tijdens de afwezigheid van de PSV'er een vaste plaats veroverd in Oranje. Veel eerder lijkt Van Aerle de aangewezen man om Ronald Koeman rugdekking te geven. “Toen Ronald nog bij ons speelde”, zegt hij, “zorgden we ervoor dat er altijd iemand in zijn kielzog bleef als hij opkwam. Dat deden Heintze, Gerets of ik. Koeman is voor een vrije verdediger aanvallend zo waardevol dat je dat accepteert. Misschien was dit wel onze grote kracht toen we in '88 de Europa Cup wonnen. Ik geloof niet dat Koeman trager is geworden, maar snelheid vormt nog steeds niet zijn grote kracht.”

Michels laat in het midden of hij meer zekerheden in gaat bouwen rond de positie van Ronald Koeman. “Verdedigen begint al bij de aanval”, zegt hij diplomatiek. “Als ik dan weer het voorbeeld Barcelona neem, Stoitsjkov verzuimd tegen Sevilla ook zijn man af te stoppen. En al wordt het concept goed uitgevoerd, dan nog kan het misgaan. Dat zag je bij Ajax dat tegen RKC prima speelde maar toch een tegentreffer moet incasseren.”

Michels gaat in zijn kritiek op Barcelona niet zover dat hij Richard Witschge buiten de ploeg laat. De bondscoach wil de linkshalf, die voor de Spaanse kampioen nog in geen van de twee competitiewedstrijden uitkwam, tegen Polen zeker opstellen. “In een oefenwedstrijd als deze kan ik me dat juist permitteren”, verduidelijkte Michels. Witschge vertrouwt erop dat zijn debuut in de Spaanse competitie een kwestie van tijd is. “Cruijff beschermt me nog”, legt hij uit. “Als ik voor het eerst meespeel in een slecht draaiende ploeg zal de pers mij als buitenlander de schuld geven. De afspraak was dat ik tegen Sevilla zou invallen. Maar daar heeft de trainer maar even vanaf gezien.”

Richard Witschge heeft een periode van acclimatiseren achter de rug in Barcelona “Ik heb moeten wennen aan de warmte. Ik had steeds last van zware benen. Het voetbal is sneller en vrij hard. Zelfs op de training gaat het er fel aan toe. Maar daar ben ik nu toch wel aan gewend. Ook met het gedisciplineerde leven heb ik geen moeite. In Spanje draait alles om voetbal. In je eentje uitgaan is er niet meer bij. Ik val dan nog eens extra op omdat ik blond ben.”

Michels wil tegen de Polen in Eindhoven een “pittige pot” spelen. Maar de bondscoach grijpt de oefeninterland toch vooral aan om vooruit te kijken naar de in zijn ogen cruciale interland tegen Portugal. “Dat wordt een alles-of-niets-wedstrijd”, aldus Michels. “Ik wil nu van gedachten wisselen over de manier van spelen in relatie tot het spelersmateriaal. Dat wordt deze dagen de belangrijkste trainingsvorm. Verder staat de mentale conditie centraal. De concentratie, de durf en de scherpte zal tegen de Portugezen optimaal moeten zijn.”

    • Erik Oudshoorn