Koerden en Iraaks leger weer slaags

SILOPI, 10 SEPT. Koerdische guerrillastrijders hebben het afgelopen weekeinde enige honderden Iraakse militairen gevangen genomen tijdens gevechten in het noorden van Irak, zo hebben Westerse militairen in het Turkse Silopi gisteren gezegd. De afgelopen dagen zou tussen de Koerden en het Iraakse leger fel zijn gevochten.

Uit of nabij de plaatsen Kuysanjag, Kuyak, Taqtaq en Chamchamal zijn gevechten gemeld, die door een Westerse militair “een klinkklare overwinning voor de Koerden” werd genoemd. De Amerikaanse kolonel Richard Naab, hoofd van het Militaire Coördinatiecentrum in Silopi, gelooft niet dat de incidenten het gevolg waren van provocatie van Iraakse zijde.

Geallieerde officieren houden het erop dat de moeilijkheden bij Kuyak begonnen toen Koerdische guerrillastrijders een zone binnentrokken die onder controle stond van Iraakse troepen. De militairen hielden enkele Koerden aan en ontwapenden hen. Daarop zou de Patriottische Unie van Koerdistan, onder leiding van Jalal Talabani, versterkingen hebben gestuurd om de gevangen guerrillastrijders te bevrijden. Bij de strijd zouden zeker vier Koerden zijn gedood. Over het aantal slachtoffers aan regeringszijde is niets bekend. (AP, Reuter)