Irak weigert helikopters van de VN boven grondgebied

NEW YORK, 10 SEPT. Irak weigert functionarissen van de Verenigde Naties toestemming te geven met helikopters over het land te vliegen op zoek naar massavernietigingswapens, zo hebben VN-functionarissen gisteren gezegd. Verder heeft Irak ten minste vier transportwagens voor Scud-raketten, waarvan werd aangenomen dat ze waren vernietigd, hersteld.

Duitsland had aan de VN drie helikopters ter beschikking gesteld die zouden worden gebruikt bij nieuwe inspectietochten op zoek naar massavernietigingswapens. De inpectieteams van de VN hadden aan de regering in Bagdad toestemming gevraagd voor het gebruik van de helikopters, maar dit werd geweigerd. “Irak zei dat het zelf wel in staat is om het transport van de inspectieteams te verzorgen”, aldus VN-functionarissen.

Rolf Ekeus, hoofd van de speciale VN-missie die zich bezighoudt met het opsporen en toezicht houden op de vernietiging van Iraakse wapens, zei dat de Veiligheidsraad zich nu buigt over de weigering van de Iraakse regering.

Over de vier vrachtwagens voor het vervoer van Scuds merkte Ekeus op dat zij aanvankelijk onder toezicht van de VN-inspecteurs op een plek iets buiten Bagdad waren gedemonteerd. “Onlangs ontdekten we dat de Irakezen de wagens weer in elkaar hebben gezet”, aldus Ekeus die zei te vermoeden dat de wagens niet meer goed bruikbaar zijn voor hun oorspronkelijke doel. Het is niet duidelijk of Irak heeft geprobeerd de voertuigen te verbergen voor de VN-teams.

Op 15 augustus eiste de Veiligheidsraad van de Verenigde Naties in een resolutie dat Irak teams van de VN moest toestaan “vluchten met gewone vliegtuigen en met helikopters over heel Irak uit te voeren voor alle relevante doelen waaronder inspectie, patrouillering, luchtonderzoek, transport en logistiek, zonder enige tegenwerking”. Irak zou ook zijn eigen vliegtuigen en helikopters ter beschikking moeten stellen, maar een VN-fuctionaris zei dat Duitse toestellen waren gevraagd omdat de Iraakse in zeer slechte staat waren. (AP, Reuter)