Hof klaagt dubbelspion aan wegens hoogverraad

KARLSRUHE, 10 SEPT. Een 55-jarig lid van de Westduitse contra-spionage, die tot zijn arrestatie in oktober 1990 ook voor de Oostduitsers werkte, wordt beschuldigd van hoogverraad en omkoping. Dat heeft de federale openbare aanklager in Karlsruhe gisteren bekendgemaakt.

De betrokkene, Klaus Kuron, trad in 1962 in dienst van de Westduitse contraspionagedienst en was verantwoordelijk voor het opsporen van Oostduitse spionnen in de Bondsrepubliek. Vanaf 1981 is Kuron informatie waarover hij kon beschikken gaan doorspelen aan de Oostduitse autoriteiten, waarvoor hij grote bedragen incasseerde. Daarmee wist hij een groot deel van de Westduitse contraspionage-activiteiten te verlammen, aldus de aanklager.

Hoewel de Oostduitsers aanvankelijk sceptisch stonden tegenover Kurons werk, slaagde hij erin hen van zijn bedoelingen te overtuigen door hun herhaald uiterst geheime informatie toe te spelen. In oktober 1982 had hij in Dresden een ontmoeting met de chef van de Oostduitse spionage, Markus Wolf. Vanaf dat moment verdiende Kuron voor zijn activiteiten ten behoeve van de DDR 4.500 mark per maand. De informatie die hij doorspeelde leidde er onder meer toe dat een Westduitse spion in de DDR tot levenslange gevangenisstraf werd veroordeeld. De man pleegde daarop zelfmoord in de gevangenis.

Na de val van het Oostduitse regime en de bestorming van het kantoor van de geheime politie, vernietigde Kuron alle apparatuur die hij voor zijn activiteiten gebruikte, maar hij bleef in contact staan met de Oostduitse geheime politie, tot die in maart 1990 werd opgeheven. In oktober gaf hij zich over aan de Westduitse autoriteiten, nadat hij ontdekt had dat een Oostduitse spion op het punt stond informatie te verstrekken die tot zijn arrestatie zou kunnen leiden. (AP)