Grote schade bij rellen in Noordengelse stad

NORTH SHIELDS, 10 SEPT. Ongeveer vierhonderd jongeren in de Noordengelse stad North Shields, bij Newcastle, hebben de afgelopen nacht grote materiële schade aangericht. Een school, een gemeenschapscentrum, een fabriek en een aantal winkels gingen in vlammen op. Elektriciteitsdraden en telefoonverbinden werden doorgesneden. Telefoonpalen werden met kettingzagen omgezaagd. Het personeel van de openbare diensten werd met stenen bekogeld, zodat het gedwongen werd zich terug te trekken, zo heeft de politie van North Shields laten weten.

Het geweld ontstond in een deel van de binnenstad met veel werklozen en duurde vijf uur. In de vroege ochtenduren was de politie de situatie weer meester. In totaal zijn vier arrestaties verricht, maar de politie verwacht dat onderzoek tot meer arrestaties zal leiden. Haar beleid was in eerste instantie niet gericht op het arresteren van relschoppers maar op hun verspreiding. De ongeregeldheden zouden geen slachtoffers hebben gemaakt. Volgens bewoners van North Shields zouden de ongeregeldheden zijn veroorzaakt door de dood van twee jongeren afgelopen vrijdag. Zij vonden de dood toen de politie hen achtervolgde nadat ze een auto hadden gestolen. Ze botsten met hoge snelheid op een lantarenpaal.

Het was voor de derde keer in één week dat een binnenstad het toneel was van ongeregeldheden met jongeren. Vorige week deden zich soortgelijke ongeregeldheden voor in Cardiff en Oxford.