"Groeistoffen niet schadelijk'

ROTTERDAM, 10 SEPT. “Groeibevorderaars als anti-hoestmiddelen of hormonen als oestradiolbenzoaat, testosteron en medroxyprogestron zijn meestal zo ver uit het dierenvlees verdwenen, dat ze bij consumptie geen schade toebrengen aan de gezondheid van de mensen”, zegt R. Stephany van het Rijksinstituut voor volksgezondheid en miliehygiëne in Bilthoven (RIVM).

Anti-hoestmiddelen als clenbuterol worden aan het voer of het drinkwater toegevoegd en sporen ervan kunnen worden aangetroffen in urine of lever. Hormonen daarentegen worden ingespoten. “Op de spuitplek kan zich daardoor een concentratie hebben gevormd, waarin nog wel eens een gehalte zit met hetzelfde bereik van medische doseringen, maar een slager die een beetje zijn vak verstaat onderkent zo'n plek onmiddellijk en snijdt hem eruit”, aldus Stephany.

Volgens hem is er wetenschappelijk te weinig bekend om definitief te oordelen over eventuele nadelige gevolgen voor de volksgezondheid. “Maar omdat je het maar nooit weet en het onethisch is, horen de middelen niet te worden gebruikt.”