Gesprek over WAO heeft kleine kans

DEN HAAG, 10 SEPT. De vakcentrales FNV, CNV en MHP hebben de uitnodiging van het kabinet aangenomen om vanmiddag over WAO- Ziektewetplannen te praten. Een woordvoerder van premier Lubbers zei aan het begin van de middag dat het om een “open gesprek” gaat. De kans dat het overleg iets zal opleveren wordt door waarnemers “zeer klein” ingeschat.

Sociale Zaken liet vanmorgen weten dat als de vakbeweging “nieuwe inzichten heeft we dan kunnen praten op basis van het kabinetsbesluit”. In een reactie daarop zei FNV-voorzitter Stekelenburg desgevraagd: “dan zijn we snel uitgesproken, want het kabinetsbesluit moet van tafel”.

Het gesprek wordt namens het kabinet gevoerd door minister-president Lubbers, minister Kok (financiën), minister De Vries en staatssecretaris Ter Veld (beide sociale zaken).

Het overleg komt na de spontane uitnodiging van vice-premier Kok afgelopen zondag in het NOS-programma Het Capitool, waar de PvdA-leider Kok discussieerde met FNV-voorzitter Stekelenburg.

Binnen het CDA was sprake van “oprechte verbazing” over de uitnodiging van Kok. Volgens Stekelenburg was de minister van sociale zaken “behoorlijk gepikeerd” over de “spontane” uitnodiging van vice-premier Kok.

De FNV-voorzitter zei dat minister De Vries hem gistermiddag tijdens de vergadering met de voorzitters van de aangesloten bonden in de federatieraad heeft gebeld. “De Vries zei dat hij niet zou weten wat voor ruimte er nog voor een gesprek zou zijn en waarover hij met ons zou kunnen praten”, aldus Stekelenburg. De bondsvoorzitters adviseerden hem om het overleg door te zetten omdat anders de vakbeweging de "zwarte piet' zou krijgen.