Extra bevoegdheden politie Z-Afrika

JOHANNESBURG, 10 SEPT. De Zuidafrikaanse regering heeft naar aanleiding van de bloedige gevechten tussen aanhangers van het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) en de rivaliserende Inkatha Vrijheidspartij, de politie extra bevoegdheden gegeven in de zwarte woonoorden Thokoza, Tembisa, Katlehong en Vosloorus nabij Johannesburg. De regering heeft bovendien de extra bevoegdheden die de politie reeds had in Soweto, het grootste zwarte woonoord van Zuid-Afrika, verder uitgebreid.

Vanochtend en de afgelopen twee dagen kwamen ten minste 70 mensen om het leven in de zwarte woonoorden die nu tot "noodgebieden' zijn verklaard. De regering van de Verenigde Staten heeft Pretoria gisteren verzocht een onderzoek in te stellen naar de aanslag in Thokoza, zondag, waarbij onbekende mannen het vuur openden op een stoet Inkatha-aanhangers en waarbij zeker 18 mensen werden gedood. De aanslag vormde de aanleiding voor bloedige wraakacties in andere woonoorden. Zowel het ANC als Inkatha ontkennen verantwoordelijk te zijn voor de aanslag in Thokoza.

Kerkelijke leiders die anoniem willen blijven houden er ernstig rekening mee dat de zogenoemde "third force' achter de aanslag steekt, onduidelijke rechtse elementen (al dan niet uitgaande van de Zuidafrikaanse regering) die vaker verantwoordelijk worden gehouden voor het aanstichten tot geweld in zwarte woonoorden

Wim Booyse, een militaire expert, meent dat de aanval op de Inkatha-aanhangers zondag overduidelijk het werk was van “professionals met militaire training”. “Het is duidelijk dat het een goed geplande, strategische aanval was van mensen die wisten wat ze aan het doen waren. De aanslag verliep snel, de terugtrekking verliep nog beter.”

De Anglicaanse kerk in Zuid-Afrika heeft de Zuidafrikaanse regering gisteren opgeroepen burgers geen vergunningen meer te verschaffen voor het dragen van wapens. Een toekomstige regering zou de burgerbevolking moeten ontwapenen. “We pikken het niet langer een moeder te zien, die politiek niet actief is maar wel in de trein doorzeefd wordt met kogels”, aldus aartsbisschop Desmond Tutu op een kerkbijeenkomst naar aanleiding van het geweld van de afgelopen dagen.

Het bloedbad van de afgelopen dagen komt voor de Zuidafrikaanse regering als een verrassing. Minister Hernus Kriel (Wet en Orde) zei de afgelopen maanden juist de indruk te hebben gekregen dat een oplossing voor de spanningen in de zwarte woonoorden op komst was. “Het is daarom buitengewoon betreurenswaardig dat de gewelddadigheden plaats hebben gehad”, aldus de bewindsman.

De leiders van het ANC en van Inkatha zeiden gisteren dat dat zaterdag de ondertekening gewoon doorgaat van een akkoord dat een einde moet maken aan de gevechten tussen Inkatha-leden en het ANC. Bij gewelddadigheden tussen leden van het ANC en Inkatha zijn het afgelopen jaar zeker 2.000 mensen om het leven gekomen. (AFP, AP, Reuter)