EG geeft Algerije een lening van bijna een miljard gulden

BRUSSEL, 10 SEPT. Algerije krijgt van de Europese Gemeenschap een krediet van omgerekend ruim 930 miljoen gulden aan betalingsbalanssteun. Hierover zijn de EG-ministers van financiën het gisteren in Brussel eens geworden.

Voorwaarde is wel dat Algerije zich houdt aan het saneringsplan dat met het Internationaal Monetair Fonds (IMF) is afgesproken. Een tweede vereiste is dat de commerciële banken zich niet uit Algerije terugtrekken. Het Europees Parlement moet nog met het bedrag instemmen.

De krediethulp was op Frans voorstel al toegezegd op de EG-top eind juni in Luxemburg. De Europese Commissie, het dagelijkse bestuur van de EG, stelde vervolgens een lening van 1,15 miljard gulden voor. Groot-Brittannië vond dat volgens een Commissie-woordvoerder teveel, met de redenering dat “hoe meer de EG geeft, des te minder de banken geven”. Daardoor kwamen de ministers gisteren uit op een lager bedrag.

Minister Kok (financiën), fungerend raadsvoorzitter, zei dat de lening een looptijd van zeven jaar heeft. In principe zal in oktober de eerste tranche van 575 miljoen gulden beschikbaar worden gesteld en volgend jaar de rest.

Algerije heeft een schuld van 25 miljard dollar, vooral bij Japanse banken en een groep banken onder leiding van het Franse Crédit Lyonnais. Het EG-krediet mag echter niet dienen om de schulden aan privé-banken af te lossen. Volgende week is er een bijeenkomst met deze privé-banken over de voor dit jaar nog noodzakelijke 1,6 miljard aan kredieten.