Economie komt in recessie terecht

DEN HAAG, 10 SEPT. Het volume van de Nederlandse economie is, na een daling in het eerste kwartaal, in het tweede kwartaal van dit jaar opnieuw gedaald. Dit blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek gisteren heeft gepubliceerd.

Het bruto binnenlands produkt, de meest nauwkeurige maatstaf van de binnenlandse economie, is in de maanden april-juni ten opzichte van januari-maart, na een correctie voor seizoensinvloeden, gedaald met 0,3 procent. In het eerste kwartaal was er al een daling met 0,6 procent. Volgens economische definities verkeert een economie die twee achtereenvolgende kwartalen in volume daalt in een "recessie'.

Overigens is het volume van de Nederlandse economie in het laatste kwartaal van 1991 uitzonderlijk fors gestegen. Dat heeft tot gevolg dat het bruto binnenlands produkt in het eerste halfjaar van 1991, indien vergeleken met het eerste halfjaar van 1990, nog altijd met 2,5 procent is gestegen. Bovendien geldt voor de cijfers een onzekerheidsmarge van circa 0,5 procent.

De laatste keer dat het bruto binnenlands produkt twee achtereenvolgende kwartalen daalde was in het recessiejaar 1981 en in de strenge winter van 1986 op 1987.

Uit al eerder gepubliceerde maandcijfers van het CBS bleek dat de industriële produktie in het tweede kwartaal stagneerde en dat ook de groei van de uitvoer onder druk staat. Dankzij de zeer gunstige ontwikkeling in de voorgaande vijf maanden steeg de waarde van de export in het eerste halfjaar niettemin met 5 procent.