Duitse regering roept G-7 bijeen in Dresden; Duitsland neemt leiding bij schuldbeheer USSR

ROTTERDAM, 10 SEPT. Duitsland heeft de leiding genomen bij het management van de buitenlandse schuld van de Sovjet-Unie. Komend weekeinde komen in Dresden op uitnodiging van de Duitse regering vertegenwoordigers van de zeven sterkste industrielanden in de wereld (G-7) bijeen om te beraadslagen over de buitenlandse schuld van de Sovjet-Unie.

Dat meldt vandaag het Duitse Handelsblatt. Tot de G-7 behoren de Verenigde Staten, Japan, Groot-Brittannië, Frankrijk, Italië, Canada en Duitsland.

Volgens een woordvoerder van de Duitse minister van financiën Waigel zullen de beraadslagingen op het niveau van onder-ministers vervolgens in het kader van de G-10 worden voortgezet, waartoe behalve de G-7 ook Nederland, Zwitserland en Zweden behoren.

Komende maandag volgt beraad in het kader van de OESO, de club van 24 rijke landen in Parijs, dit maal op uitnodiging van vice-president Hans Tietmeyer van de Bundesbank, de centrale bank van Duitsland.

Duitsland is de grootste crediteur van de Sovjet-Unie. Alleen al de Duitse banken hebben 27 miljard mark aan kredieten uitstaan op een totale buitenlandse schuld van de Sovjet-Unie van naar schatting 64 miljard dollar. Bovendien staat de Sovjet-Unie nog eens voor 15 miljard mark bij Duitsland in het krijt wegens handel met de vroegere DDR in transferroebels.

De Duitsers willen de liquiditeit van de Sovjet-Unie voor de komende maanden zeker stellen. Deskundigen gaan ervan uit dat de Sovjet-Unie, die dit jaar naar schatting 15 miljard dollar aan rente en aflossing moet betalen, nauwelijks meer kan ontkomen aan nieuwe leningen. Voor de crediteuren is van grote betekenis wie de oude schulden in de Sovjet-Unie overneemt, de unie of de republieken. Antwoord op die vraag is voorwaarde voor nieuwe kredieten, zegt men in Bonn. Een woordvoerder van het Internationale Monetaire Fonds in Washington heeft gisteren bevestigd dat de republiek Estland officieel het lidmaatschap heeft aan gevraagd van het IMF. Een aanvraag van Letland en Litouwen heeft het IMF niet ontvangen.

De Sovjet-Unie diende in juli een lidmaatschapsaanvraag in. Nu de staatkundige structuur van het land door onafhankelijkheidsverklaringen van deelrepublieken ingrijpend is gewijzigd, dreigen er complicaties. De aanvraag was toch al omstreden. Enkele grote industrielanden, in het bijzonder de Verenigde Staten en Japan, voelden er weinig voor de Sovjet-Unie volwaardig lid te maken zolang het land intern geen orde op zaken heeft gesteld. Wel is een geassocieerd lidmaatschap aangeboden. Dat zou recht geven op technische steun en adviezen van het IMF, maar niet op leningen. (AP, Reuter) De nieuwe regering van de Sovjet-Unie heeft gisteren bekendgemaakt dat er tegen het einde van dit jaar nieuwe bankbiljetten komen van 200 en 500 roebel. Zij reageert hiermee op de sterk oplopende inflatie en de afnemende waarde van de roebel. Dat maakte de staatstelevisie van de Sovjet-Unie gisteravond bekend. Op dit moment is het 100 roebel-biljet het betaalmiddel met de hoogste nominale waarde.

Voormalig premier Valentin Pavlov, inmiddels gearresteerd in verband met zijn betrokkenheid bij de mislukte staatsgreep, haalde zes maanden geleden alle 50 en 100-roebel biljetten uit de circulatie. Hij wilde hiermee een einde maken aan de zwarte handel en de florerende schaduweconomie.

De Sovjet-Unie kampt met een fors begrotingtekort en probeert dit te dichten door middel van het drukken van nieuw bankpapier. Dat heeft de inflatie flink doen oplopen. Dit jaar heeft de inflatie de 100 procent al overschreden. Vooraanstaande Sovjet-economen houden een geldontwaarding van meer dan 1.000 procent voor geheel 1991 niet voor onmogelijk. (UPI, ANP)