"Compromis met Israel is mogelijk'

MEXICO-STAD- JERUZALEM, 10 SEPT. De Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker heeft gisteren laten weten dat een compromis met Israel mogelijk is over de kwestie van de lening van 10 miljard dollar aan Israel.

President Bush had eerder het Congres gevraagd het geven van een garantie voor de lening, die is bedoeld voor de opvang van joodse emigranten uit de Sovjet-Unie, met 120 dagen uit te stellen. Bush vreest dat de lening op dit moment de op handen zijnde vredesconferentie over het Midden-Oosten in gevaar kan brengen. De door Israel begeerde bankgaranties zouden het land in staat stellen tegen een aanzienlijk lagere rente te lenen.

Baker liet zich gisteren in Mexico optimistisch uit over een mogelijk compromis met de Israeliërs. De bewindsman zei telefonisch contact te hebben gehad met de Israelische premier Jitshak Shamir en hoewel hij geen details wilde geven over het gesprek zei Baker dat er ruimte voor discussie was.

Shamir kritiseerde gisteren in een radio-interview in scherpe bewoordingen het standpunt van de Amerikaanse president. De premier zei dat zijn land dringend verlegen zit om financiën voor de opvang van de Sovjet-joden.

Israel zegt dat het geld niet wordt gebruikt voor huisvesting op de bezette westelijke Jordaanoever, waar de afgelopen jaren talloze joodse nederzettingen zijn gebouwd. Ook verscheidene van de 350.000 joodse immigranten uit de Sovjet-Unie zijn naar de westelijke Jordaanoever getrokken, aangemoedigd door premies van de regering.

Palestijnse leiders hebben gisteren de hoop uitgesproken dat het tegenhouden van de bankgarantie het begin is van een nieuwe Amerikaanse opstelling ten aanzien van de Israelische nederzettingenpolitiek. “Ik hoop dat Shamir zal beseffen dat hij niet de hele cake kan krijgen”, aldus de Palestijn Ghassan al-Khatib. (AP, Reuter)