Aquino leidt grote betoging voor Amerikaanse bases in Filippijnen

MANILA, 10 SEPT. De Filippijnse president Corazon Aquino heeft vandaag een stoet van enige tienduizenden aanhangers geleid die een mars hielden naar het senaatsgebouw om de senatoren te overreden alnog het akkoord tussen de Filippijnen en de Verenigde Staten over de Amerikaanse bases te ratificeren.

Omringd door lijfwachten trotseerde Aquino tropische slagregens en leidde zij de naar schatting 150.000 betogers. Bij het senaatsgebouw ontplofte een zelfgemaakte bom die veel paniek veroorzaakte, maar slechts lichte verwondingen bij enkele mensen veroorzaakte. Elders in Manila werd door ongeveer 10.000 tegenstanders van een nieuw akkoord met de Amerikanen gedemonstreerd.

Gisteren stemde de Filippijnse sentaat in een eerste stemronde tegen het ontwerpverdrag met de Verenigde Staten dat voorziet in verlenging van het huurcontract voor de marinebasis Subic Bay en enkele kleinere militaire locaties met tien jaar. De senaat zal deze week of uiterlijk volgende week maandag, wanneer het oude verdrag afloopt, een tweede maal stemmen. Voor ratificatie is een tweederde meerderheid nodig; van 12 van de 23 senatoren is bekend dat zij uit nationalistische overwegingen sterk tegen het verdrag zijn.

Vice-president Salvador Laurel waarschuwde vandaag dat een militaire staatsgreep niet uitgesloten moet worden als de senatoren zich blijven verzetten tegen het akkoord. “De militairen zouden wel eens onrustig kunnen worden”, aldus Laurel, die overigens al jaren in onmin leeft met Aquino.

Deze zomer bereikten de Filippijnen en de VS na ruim een jaar van moeizame onderhandelingen een akkoord over Subic Bay. De Amerikanen mogen de basis nog eens tien jaar gebruiken en betalen daar jaarlijks 203 miljoen dollar voor. Bovendien krijgt Manila jaarlijks 800 miljoen aan handelsconcessies, compensaties en andere hulp. De grote vliegbasis Clark Air Field wordt door de VS helemaal opgeheven. De basis was al grotendeeels ontmanteld na de uitbarsting van de vulkaan Pinatubo, in juni, die gebruik onmogelijk had gemaakt.

De Amerikaanse president George Bush en zijn minister van defensie Cheney lieten gisteren weten dat de VS niet opnieuw zullen onderhandelen. Indien de Filippijnse senaat het verdrag afwijst trekken de Amerikanen zich terug. (AP, Reuter, UPI)