Akzo sterk en Air Holland zakt weg op saai Beursplein

ROTTERDAM, 10 SEPT. Onder druk van een verder gedaalde dollar openden de aandelenkoersen op de Amsterdamse effectenbeurs vandaag iets lager. Akzo presteerde sterk, Management Share werd naar het "strafbankje' verwezen en het tobbende Air Holland zakte naar een dieptepunt.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die gisteren 0,2 punt lager sloot op 92,4 punten, noteerde om 13.00 uur 0,2 punt lager. Vandaag was de Amerikaanse dollar wederom de oorzaak voor lagere aandelenkoersen op het Beursplein. Het wachten is op de volgende renteverlaging door de Fed, de Amerikaanse centrale bank. Naar alle waarschijnlijkheid zal de Fed pas aan het eind van de week beslissen of er een verlaging komt, nadat donderdag eerst de veranderingen van de produktieprijzen en vrijdag de consumentenprijzen bekend zijn geworden.

Maar naast de druk die de dollar uitoefende, gebeurde er bitter weinig in Amsterdam. “Er zit absoluut geen spirit in deze markt”, zei Hans de Jonge van Barclays de Zoete Wedd vanmorgen. Volgens handelaren was de lauwe reactie van de aandelenkoersen op de dollardaling tekenend voor de slappe stemming op de markt sinds gisteren.

Bij de hoofdfondsen viel Akzo op. Het chemieconcern mocht zich vanmorgen verheugen in grote buitenlandse belangstelling. Akzo, dat gisteren al zes dubbeltjes hoger sloot op 121,60 gulden, won vandaag nog eens vier dubbeltjes. “Het is knap dat zo'n cyclisch fonds zich in deze tijd zo sterk houdt”, zei een handelaar vanmorgen.

Van de overige internationals kon Koninklijke Olie zich redelijk handhaven, gezien de daling van de dollar. Gisteren sloot Koninklijke twee kwartjes lager op 157,60 gulden. Vanmorgen gingen er nog eens zes dubbeltjes van de koers af. Beleggers en handelaren kijken vol verwachting uit naar het interim-dividend dat de Koninklijke donderdag bekend zal maken.

Vanmorgen werd bij opening de handel in Management Share hervat. Gistermiddag kondigde de Commissaris voor de Notering een verbod tot handel af in het computerfonds. De handel van vorige week vrijdag en maandag werd doorgehaald. Bij hervatting van de handel deelde de Vereniging voor de Effectenhandel mee dat de aandelen Management Share met ingang van vandaag zijn geschorst uit de officiële notering. De koersen van het automatiseringsfonds zullen voortaan worden vermeld in de rubriek "niet officieel genoteerd'.

“Deze maatregel houdt verband met het feit dat, naast onduidelijkheden in de informatieverstrekking aan het publiek, Management Share kenbaar heeft gemaakt over een negatief vermogen te beschikken”, zo meldde het beursbestuur vanmorgen. Het beursbestuur voegde hier nog aan toe dat Management Share bovendien op korte termijn geen zicht kan bieden op een oplossing van deze situatie.

Een week geleden liet Management Share weten dat zij over de eerste zes maanden van dit jaar 3,2 miljoen gulden heeft verloren. Vandaag kwam het bedrijf met de mededeling dat zij een negatief eigen vermogen heeft van 2,53 miljoen gulden tegen een positief eigen vermogen van 5,47 miljoen gulden eind vorig jaar.

De koers van de tobbende luchtvaartmaatschappij Air Holland zakte vanmorgen naar een nieuw dieptepunt. De luchtvaartmaatschappij van John Block noteerde aan het begin van de middag twee kwartjes lager op 4,50 gulden. Het hoger dan verwachte verlies voor de onderneming is voor veel beleggers nu reden de stukken van de hand te doen. Van een reddingsplan dat in de maak zou zijn, verwachten handelaren op dit moment weinig heil.

NEW YORK De aandelenkoersen op Wall Street beleefden gisteren een van hun saaiste sessies van de laatste maanden. Beleggers stelden zich terughoudend op in afwachting van een beslissing omtrent de Amerikaanse rente. Pas aan het einde van de week wordt hierin een beslissing verwacht. De Dow Jones index sloot uiteindelijk vier punten lager op 3007 punten.

LONDEN De aandelenkoersen op de beurs in Londen openden vanmorgen lager. De mededeling van premier Major dat hij geen haast heeft in het uitschrijven van verkiezingen drukte de koersen enigzins. Een recente enquête die aangaf dat de conservatieven de meederheid van de kiezers weer achter zich hebben geschaard, zorgde vorige week voor hogere koersen. Het FT-100-koersgemiddelde, dat gisteren 14,2 punten lager sloot op 2.653,2 punten, noteerde omstreeks het middaguur 15,1 punten lager.

FRANKFURT Na de ongeïnspireerde dag die de handel op de Duitse effectenbeurs gisteren meemaakte, openden de aandelenkoersen vanmorgen opnieuw lager. Het bericht begin deze zomer dat het beursschandaal rond het misbruik van voorwetenschap zich verder heeft uitgebreid, houdt beleggers erg terughoudend. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat gisteren 13,12 punten lager sloot op 1.633,06 punten, noteerde omstreeks het middaguur 8,97 punten lager.

TOKIO De verwachting dat een renteverlaging nog even op zich zal laten wachten trok de aandelenkoersen op de beurs van Tokio naar een lager slot. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot vanmorgen 162,40 punten lager op 22.411,58 punten bij een omzet van circa 300 miljoen verhandelde aandelen.