Zeker 57 doden bij geweld Z-Afrika

JOHANNESBURG, 9 SEPT. Een nieuwe uitbarsting van geweld in de zwarte woonoorden rondom Johannesburg heeft sinds gisteren ten minste 57 mensen het leven gekost. Volgens de betrokken partijen vormt het bloedvergieten echter geen bedreiging voor de vredesconferentie die voor het komende weekeinde staat gepland en die bedoeld is een einde te maken aan het geweld in de zwarte woonoorden dat alleen al het afgelopen jaar meer dan 2.000 mensenlevens heeft geëist.

Zondag kwamen ten minste 18 mensen om het leven toen een groep van 300 aanhangers van de door Zulu's gedomineerde Inkatha Vrijheidspartij in het zwarte woonoord Thokoza nabij Johannesburg door drie onbekende mannen met machinegeweren onder vuur werd genomen. De groep was op weg naar een politieke bijeenkomst van de met het Afrikaans Nationaal Congres (ANC) rivaliserende Inkatha-beweging.

Het bloedbad in Thokoza leidde tot uitgebreide wraakacties van Inkatha-aanhangers, waarbij met name aanhangers van het ANC het moesten ontgelden. Het dodental liep snel op. Volgens het persbureau Reuter waren vanochtend in totaal 57 slachtoffers geteld. Vele tientallen mensen werden gewond. Politie en leger hebben hun aanwezigheid in de zwarte woonoorden vandaag versterkt.

Aartsbisschop Desmond Tutu, een vooraanstaand strijder tegen apartheid, toonde zich vanochtend zeer verontrust over het geweld. Hij sprak zijn vermoeden uit dat de aanslag in Thokoza het werk is van “mensen die het vredesproces willen laten ontsporen”.

Tutu: “We roepen Thokoza en andere gemeenschappen op om de komende dagen terughoudendheid te betrachten. We roepen de mensen van God op om hun gebed voor vrede te intensiveren.”

Pag.7:

ANC en Inkatha lijken nog bereid tot overleg

Het geweld in de zwarte woonoorden gaat vooral tussen Inkatha en het ANC, waarbij de regering verscheidene keren de kant van Inkatha heeft gekozen.

Themba Khoza, de militante leider van de Inkatha-jeugdbeweging, stelde het ANC gisteren volledig verantwoordelijk voor de slachtpartij in Thokoza. “Het lijkt erop alsof het is bedoeld om het vredesproces te dwarsbomen”, aldus Themba Khoza. De officiële woordvoerster van Inkatha, Suzanne Vos, onderstreepte gisteren evenwel dat het vredesproces doorgang moet vinden. En ook woordvoerders van het ANC zeiden dat de conferentie moet doorgaan.

De officiële verklaringen van het ANC en van Inkatha geven aan dat beide groepen nog steeds bereid zijn komend weekeinde de vredesconferentie bij te wonen die na lang en moeizaam onderhandelen door kerken en ondernemersorganisaties is georganiseerd. Aan de bijeenkomst hebben alle betrokken groeperingen in Zuid-Afrika hun medewerking toegezegd met uitzondering van de twee grootste conservatieve partijen: de in het parlement vertegenwoordigde Conservatieve Partij en de extreem rechtse Afrikaner Weerstandsbeweging (AWB).

Het ANC houdt de besprekingen met de regering over een nieuwe non-raciale grondwet nog steeds opgeschort. Het ANC beticht de regering ervan het geweld in de zwarte woonoorden actief aan te wakkeren en daarbij partij te kiezen voor de rivaliserende Inkatha Vrijheidspartij in een poging het ANC te verzwakken om zo zelf aan de macht te blijven. De regering en Inkatha zeggen dat het ANC zelf verantwoordelijk is voor veel van het bloedvergieten. (AFP, AP, Reuter)