Van der Valk koopt Scheveningse Pier

SCHEVENINGEN, 9 SEPT. Horeca-tycoon Gerrit van der Valk heeft eind vorige week met zijn restaurantketen voor een "symbolisch bedrag' de Scheveningse Pier gekocht. Onlangs werd televisie- en theaterproducent Joop Van de Ende de nieuwe eigenaar van het Circustheater. Met beide transacties is verzekeraar Nationale Nederlanden verlost van twee niet rendabele onroerend goed-projecten in Neerlands roemruchte badplaats Scheveningen.

“Wij denken dat mensen die hun beroep hebben gemaakt van de specifieke exploitatie van objecten als het Circustheater en de Scheveningse Pier beter in staat zijn dan wij om de exploitatie daarvan op zich te nemen”, zegt een woordvoerder van de vastgoedpoot van Nationale Nederlanden.

Van de Ende wil het Circustheater geschikt maken voor de uitvoering van groots opgezette musicals. Daarvoor steekt hij, inclusief koopsom, ongeveer 15 miljoen gulden in het theatercomplex schuin tegenover het in 1979 geheel gerenoveerde Kurhaus, nog steeds de trekpleister van Scheveningen.

Van der Valk op zijn beurt gelooft dat hij de vervallen Scheveningse Pier, als een restaurant annex winkelgalerij op stelten aan de achterkant van het Kurhaus in zee stekend, met een face-lift ook voor ongeveer 15 miljoen gulden rendabel kan maken. Hij denkt daarbij aan een overdekte promenade met vrije entree, met mogelijk een compleet Van der Valk restaurant, winkels en als de beurs het toelaat zelfs een hotel voor overnachtingen boven de Noordzee.

De Scheveningse Pier kent een lange historie. In 1911 werd op dezelfde plaats de "Wandelpier Wilhelmina' aangelegd. Die werd in de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers in brand gestoken. Maar de Exploitatie Maatschappij Scheveningen EMS van onroerend goed-magnaat Reinder Zwolsman opende in 1961 op dezelfde plaats de Scheveningse Pier. Zwolsman kwam begin zeventiger jaren in financële problemen. Een beleggingsconsortium onder leiding van Bredero en verder bestaande uit de Amfas, de vroegere moedermaatschappij van verzekeraar RVS en in 1984 overgenomen door Nationale Nederlanden, de Friesch-Groningsche Hypotheekbank en Nationale Nederlanden zelf, nam de Scheveningse Pier van de EMS over. Maar met de deconfiture van Bredero kreeg de zee in de tachtiger jaren steeds meer greep op de Scheveningse Pier.

Nationale Nederlanden werd in 1987 weliswaar volledig eigenaar van de Pier.Maar de verzekeraar zag toen al meer in de bouw van appartementen, winkels en een bioscopencomplex op de vaste wal rond het Kurhaus, liet de Pier ook verslonzen en wilde ook geen geld meer steken in het circustheater. De toerist, vanaf de Haagsche Van Alkemadelaan Scheveningen inrijdend, komt eerst in een bouwput terecht, de laatste fase fase van de eind zeventiger jaren begonnen wederopbouw van de badplaats met Nationale Nederlanden als belangrijkste investeerder van honderden miljoenen guldens.

“Wij zijn daarom blij met de komst van Van de Ende en Van der Valk. Hun plannen passen in de afbouw van Scheveningen als vier-seizoenen badplaats”, zegt H. van de Weg, algemeen-directeur van de Stichting Toerisme Den Haag. “Daarbij hoort ook een musical-theater dat toegankelijk is voor een breed publiek”, weet Van de Weg. En een overdekte pier die de toerist uitnodigt ook in weer en wind boven de Scheveningse branding te paraderen.