Terugval in genezing van prins Claus

DEN HAAG, 9 SEPT. In het genezingsproces van prins Claus is een terugval opgetreden die een verandering van het behandelingsplan noodzakelijk heeft gemaakt. Dit heeft de Rijksvoorlichtingsdienst vanmorgen bekend gemaakt.

Prins Claus werd op 1 juli opgenomen in het Haagse ziekenhuis Bronovo wegens herhaling van depressieve klachten. De Nijmeegse hoogleraar psychiatrie, prof. dr. S.J. Nijdam, nam de leiding van het onderzoek op zich. Het secretariaat van de prins heeft daarop alle verplichtingen afgezegd.

Door de terugval in de gezondheidstoestand van de prins zal de behandeling, op advies van Nijdam, nog geruime tijd moeten worden voortgezet. Deze behandeling zal in Nederland plaatshebben en volgens de Rijksvoorlichtingdienst een "ambulant karakter' blijven dragen.

Prins Claus zal voorlopig nog geen werkzaamheden en verplichtingen kunnen vervullen. Hij zal de Koningin naar alle waarschijnlijkheid niet kunnen vergezellen tijdens het staatsbezoek naar Japan in oktober. Vorige maand maakte de Rijksvoorlichtingsdienst bekend dat prins Claus afwezig zal zijn bij Prinsjesdag. Koningin Beatrix zal op 17 september worden vergezeld door kroonprins Willem-Alexander. De stoel waarop de prins tijdens de Troonrede in de Ridderzaal plaatsneemt, zal worden weggehaald.