Successen voor Peronisten in verkiezingen

BUENOS AIRES, 9 SEPT. De regerende Peronistische partij van president Carlos Menem heeft volgens de voorlopige uitslagen een grote overwinning behaald bij de tussentijdse verkiezingen van gisteren voor een deel van het nationale Huis van Afgevaardigden en provinciale bestuurders.

Menem, die in een aantal schandalen is verwikkeld, noemde de resultaten “werkelijk bevredigend”. “Het was geen volksstemming, maar een vertrouwensvotum in de economische, politieke en sociale politiek van de regering. We zullen deze intensiveren, om voorgoed stabiliteit te vestigen.”

Het zag er vanochtend naar uit dat de Peronisten, die nu beschikken over 112 van de 254 zetels in het Huis van Afgevaardigden, voldoende zetels gaan winnen om er de absolute meerderheid te krijgen. Voorts waren de Peronisten aan de leiding in 10 van de 12 provincies waar gisteren verkiezingen werden gehouden. Een belangrijke overwinning voor de Peronisten was die in de provincie Buenos Aires, waar Menes' vice-president Eduardo Duhalde het gouverneurschap bemachtigde. Duhalde zal worden opgevolgd door Menems broer Eduardo, die nu de Senaat voorzit. De Peronisten leken voorts op weg naar onverwachte overwinningen in de provincies Santa Fé en Tucuman, waar Menem onconventionele kandidaten steunde: de vroegere autocoureur Carlos Reutemann en de vroegere popzanger Ramon "Palito' Ortega.

De definiteieve uitslagen zouden later vandaag bekend worden, maar het staat al vast dat de Peronisten het beter hebben gedaan dan werd voorspeld. In juli verwachtte Menem nog dat zijn partij zeker zeven van de zeventien provincies zou verliezen waar de Peronisten sinds 1987 aan de macht waren. Onafhankelijke voorspellingen waren toen nog somberder. Maar de Peronisten gingen het beter doen in de peilingen naarmate de verkiezingen naderden. Dit wordt voor een belangrijk deel toegeschreven aan het beleid van Menems minister van economische zaken, Domingo Cavallo, die de inflatie aanzienlijk heeft teruggebracht. (Reuter, UPI, AFP)