Sparta maakt goed gebruik van Groningse gastvrijheid

ROTTERDAM, 9 SEPT. Veteraan Michel Valke was gisteren voor een groot deel verantwoordelijk voor de spectaculaire ruststand (4-0) bij Sparta - FC Groningen. Sparta, dat met 4 - 2 won, maakte passend gebruik van de Groningse gastvrijheid in de achterhoede.

FC Groningen miste de aanvallers Djurovski, Van Buuren en Huizingh. Het leek alsof de ploeg zonder verdedigers naar Spangen was gekomen. Coach Hans Westerhof koos voor een eenzame spits (Hennie Meijer) en vijf middenvelders om de achterhoede te assisteren en om, waar mogelijk, Meijer de helpende hand toe te steken. Door een opmerkelijke onbeweeglijkheid mislukte dat plan volledig.

Valke maakte na een kwartier een doelpunt doordat Patrick Lodewijks, na een vrije trap, de bal achter de lijn opving. Daarna ging nog twintig minuten van alles mis, waardoor Vurens, weer Valke en Helder Sparta met schitterende doelpunten na razendsnelle uitbraken tien minuten voor rust al tot zekere winnaar hadden gemaakt. In de rust werd Van Dijk, de laatste verdediger, vervangen door aanvaller Drent, Zigmantovitsj ging naast Veenhof in het centrum staan. Het leek een opmerkelijke verbetering. Het kwam voornamelijk doordat Sparta sterk terug viel. Roossien, uit een strafschop en Drent zorgden voor de Groningse tegendoelpunten.

Vitesse staat terecht hoog op de ranglijst. In Tilburg, waar het voor de meeste ploegen niet gemakkelijk is, dwongen de Arnhemmers zaterdag respect af door Willem II met goed combinatiespel en enkele bekeken doelpunten (2-4, rust 0-1) weer met de beide benen op de grond te plaatsen. Vitesse zette Willem II vanaf het begin vast. Het enige gevaar voor Vitesse kwam van de snelle Tilburgse benjamin Overmars, die ex-international Sturing een lastige avond bezorgde. Sturing had, naar zijn zeggen, desondanks een “heerlijke avond” gehad. Voor Vitesse scoorden Cocu, Van Arum (twee keer) en Van den Brom. Werdekker en Van Geel namen de Brabantse treffers voor hun rekening.