"Sovjet-hulp Afghanistan blijft'

ISLAMABAD, 9 SEPT. Een hoge Sovjet-delegatie heeft gisteren tijdens een bezoek aan Afghanistan gezegd dat de Sovjet-hulp aan het zuidelijke buurland zal doorgaan, zo heeft radio Kabul gemeld.

De delegatie, die bestond uit niet nader genoemde parlementariërs, zei in een gesprek met Afghaanse ministers dat Moskou ondanks de recente gebeurtenissen zal doorgaan met het geven van militaire en materiële hulp. De Afghaanse president Najibullah, een trouw bondgenoot van de Sovjet-Unie, maakte zich na het mislukken van de coup tegen Gorbatsjov grote zorgen over de betrekkingen met Moskou.

Na het terugtrekken van de Sovjet-troepen uit Afghanistan, in februari 1989, bleef Moskou wapens, munitie, brandstof en voedsel leveren aan het communistische bewind in Kabul voor hun strijd tegen het islamitisch verzet.

Leiders van de mujahedeen, de islamitische rebellen, overlegden gisteren in de stad Khost, nabij de grens met Pakistan, over de nu te volgen strategie. De mujahedeen verwachten dat de ontwikkelingen in de Sovjet-Unie in hun voordeel zijn. Khost viel pas onlangs in handen van het verzet. De afgelopen twee jaar slaagden de mujahedeen er nauwelijks in Najibullahs positie te bedreigen. Aanvallen op de grote steden werden steeds afgeslagen. Naar verluidt zou het verzet nu een nieuw offensief op de stad Gardez voorbereiden. (Reuter)