Shamir: koppeling VS bedreigt vredesproces

JERUZALEM, 9 SEPT. De Israelische premier Yitzhak Shamir heeft de Verenigde Staten gewaarschuwd dat een koppeling tussen een Israelisch verzoek om kredietgaranties en het vredesproces in het Midden-Oosten dat vredesproces in gevaar brengt. Ook riep hij op tot uitbreiding van de nederzettingenpolitiek in bezet gebied.

Zo'n koppeling zal namelijk de Arabische landen aanmoedigen nieuwe harde eisen te stellen die voor Israel onaanvaardbaar zijn, aldus Shamir gisteren. “Op het moment waarop de Arabieren een onverwacht geschenk krijgen als dit (..) zullen ze dansen op de daken, zal het niveau van hun eisen stijgen en stijgen, en dat zal geen ruimte laten voor een vredesproces.”

Israel heeft Washington gevraagd om kredietgaranties ten bedrage van 10 miljard dollar voor de opvang van de stroom immigranten uit de Sovjet-Unie. President Bush heeft het Congres vrijdag echter gevraagd een besluit hierover vier maanden uit te stellen, omdat hij “vrede een kans wil geven”.

De Amerikaanse autoriteiten vrezen dat het verlenen van de garanties aan Israel - waardoor dat land gemakkelijker en goedkoper op de wereldmarkt kan lenen - kan leiden tot problemen met de Arabische deelnemers aan de voor oktober geplande regionale vredesconferentie over het Midden-Oosten.

Pag.4:

Shamir: meer joden naar bezet gebied

Washington en de Arabische landen vrezen dat Israel een deel van het geld zal gebruiken om immigranten te vestigen in bezet Arabisch gebied en zo zijn greep daarop te versterken. De Arabische zijde heeft de aankondiging van Bush over de kredietgaranties dan ook verwelkomd.

Shamir zwoer gisteren dat Israel meer joodse nederzettingen in bezet gebied zal bouwen, een belofte die de gespannen relatie met de VS ongetwijfeld nog verder zal belasten. “In alle gebieden van het Land van Israel (Israel plus de Westelijke Jordaanoever en de Gazastrook) moeten zich meer en meer joden vestigen”, onderstreepte Shamir terwijl hij met zijn vuist op tafel sloeg. “Het is dudelijk dat het tempo van versnelling van de immigratie hand in hand gaat met het tempo van hun vestiging”, voegde hij eraan toe.

Een Amerikaanse functionaris in het gevolg van de Amerikaanse minister van buitenlandse zaken James Baker, die nu in Mexico is voor de jaarlijkse ontmoeting van de twee regeringen, probeerde gisteren het conflict met Israel te bagatelliseren. Hij wees erop de laatste tijd Israelische verklaringen te hebben gezien “die ik zou karakteriseren als uiterst gematigd”. Hij zei voorts te geloven in de vredeswil van de Israelische regering, ondanks het huidige meningsverschil. (Reuter, AP)