Pronk wacht nog met hulp Suriname

DEN HAAG, 9 SEPT. Overbruggingshulp aan Suriname is volgens minister Pronk (ontwikkelingssamenwerking) pas bespreekbaar als de plannen van de nieuwe Surinaamse regering bekend zijn. Pronk zei dat gisteren voor de NCRV-radio in een reactie op de verkiezing van R. Venetiaan tot president van Suriname.

Kort na zijn verkiezing, vrijdag, zei Venetiaan te hopen dat Nederland zich realiseert dat het de nieuwe Surinaamse regering de helpende hand moet reiken “om een redelijke stap te maken”. Venetiaan wil overbruggingshulp van Nederland - hulp om de ergste nood te lenigen - totdat de Surinaamse economie structureel is veranderd. De ontwikkelingshulp aan Suriname werd in december opgeschort, nadat het leger president Shankar had afgezet.

Volgens Pronk moeten gesprekken tussen Nederland en Suriname gaan over een "herijking' van de relatie tussen beide landen. Hervatting van de hulp is daar een onderdeel van dat er niet uitgelicht moet worden, aldus Pronk. De minister omschreef Venetiaan als een goed en gedegen politicus. “Dat schept dus vertrouwen, maar dat zal moeten worden waargemaakt door interne veranderingen, zowel op sociaal-economisch terrein als met betrekking tot de vestiging van een politiek gelegitimeerde macht, in plaats van een militaire.”

In een verklaring die zaterdag door de Nederlandse ambassade in Paramaribo werd uitgegeven, staat dat Nederland bereid is de democratische regering in Suriname “naar vermogen” te steunen bij de oplossing van problemen. Als Suriname dit wenst wil de Nederlandse regering overleg voeren over het intensiveren van samenwerking op een veelheid van terreinen.

Nederland acht de verkiezing van Venetiaan een “belangrijke stap op weg naar volledig herstel van de democratie”. De Nederlandse regering hoopt dat Venetiaan en zijn regering Suriname “op voortvarende wijze” leiden bij de oplossing van de vele problemen waarmee het land kampt.