Ongevallen door ontsnapte koeien na kantelen veewagen

BEEMSTER, 9 SEPT. Door het kantelen van de aanhanger van een veewagen zijn vanochtend vijftien koeien op de rijbanen van de A7 en de N244 tussen Alkmaar en Hoorn terechtgekomen. Het transport was op weg naar het slachthuis in Rotterdam.

De veewagen belandde omstreeks 4.45 uur in de berm van de A7 tijdens een poging van de chauffeur om een slingerbeweging van zijn combinatie te corrigeren, waarna de aanhanger kantelde. Vijftien koeien ontsnapten uit de aanhanger en liepen in het donker de rijweg op. Enkele dieren kwamen op de weg Alkmaar-Edam terecht. Zes auto's kwamen daar in botsing met het vee, waarbij twee koeien de dood vonden. Op de N244 van de Rijp naar Beemster botste een bus op een koe en verwondde het dier dodelijk. Een bestuurder liep lichte verwondingen op, vijf anderen werden in shock-toestand naar een ziekenhuis overgebracht. Na behandeling konden zij naar huis. Op de A7 ontstond door de ongevallen in de ochtendspits een file van vijftien kilometer.