Oeganda: reclame voor condooms verboden

KAMPALA, 9 SEPT. De regering van Oeganda, één van de landen met het hoogste percentage aids-patiënten in de wereld, heeft de media opdracht gegeven condoom-advertenties in te trekken.

Dat meldt de Oegandese staatskrant New Vision. Volgens de krant heeft de minister van informatie, Paul Etyang, vrijdag zonder enige uitleg opdracht gegeven aan alle door de Oegandese staat gecontroleerde media om voortaan geen reclame meer op te nemen voor het gebruik van condooms.

Het verbod op condoom-advertenties volgt op ernstige kritiek die de Oegandese regering te verduren heeft gekregen van christelijke- en moslimleiders. Volgens deze geestelijken werken condoom-advertenties promiscuïteit en immoraliteit in de hand, met name onder jonge mensen.

Meer dan 70 procent van de 17 miljoen Oegandezen behoort tot de anglicaanse of tot de rooms-katholieke kerk. Vijf procent van de bevolking is moslim.

Het gebruik van condooms helpt de verspreiding van aids tegen te gaan, zo is wetenschappelijk bewezen. De vier jaar durende anti-aidscampagne van de Oegandese regering maakte op grote schaal gebruik van deze kennis.

Oeganda heeft het hoogste percentage aids-patiënten in Afrika. Het land heeft tot nog toe officieel 23.000 gevallen gemeld sinds de terminale ziekte voor het eerst werd ontdekt in 1983. Niet-officiële bronnen binnen het gezondheidsapparaat in Oeganda schatten evenwel dat het aantal aids-patiënten 100.000 bedraagt en dat anderhalf miljoen Oegandezen seropositief zijn. (AP)