Nieuw massagraf ontdekt in oosten Sri Lanka

COLOMBO, 9 SEPT. Eenheden van het Sri-Lankese leger hebben in het oosten van het land een massagraf ontdekt met de lijken van 35 politieagenten, zo is vandaag in Colombo meegedeeld. De afgelopen weken zijn verscheidene van dergelijke graven gevonden. Naar wordt aangenomen gaat het om agenten die in de zomer van van 1990 werden ontvoerd door de Tamil Tijgers, de guerrillastrijders die strijden voor onafhankelijkheid van het noorden en oosten van Sri Lanka.

De Tijgers ontvoerden in juni en juli van het vorig jaar naar schatting 800 Sinhalese politieagenten, die nooit zijn teruggekeerd. Tot nu toe zijn de lijken van 200 van hen gevonden. De autoriteiten gaan ervan uit dat alle 800 om het leven zijn gebracht. De ontvoering was in 1990 het signaal voor een nieuw offensief van de Tijgers tegen het regeringsleger, nadat de twee strijdende partijen bijna een jaar lang hadden gepoogd aan de onderhandelingstafel een oplossing te vinden.

De Bevrijdingstijgers van Tamil Eelam (LTTE), gewoonlijk Tamil Tijgers genoemd, vechten sinds 1983 voor onafhankelijkheid voor hun gebied. Bij de burgeroorlog zijn al ten minste 10.000 mensen om het leven gekomen. Amnesty International beschuldigt beide partijen van ernstige schendingen van de mensenrechten.

Na het vertrek van de Indiase troepen uit Sri Lanka, begin vorig jaar, bestond even de hoop dat de twee strijdende partijen tot een akkoord zouden komen. Colombo heeft aan de Tamils steeds autonomie willen geven, maar de LTTE, de sterkste van verscheidene Tamil-verzetsgroepen, neemt alleen genoegen met volledige onafhankelijkheid. Maar na de ontvoeringen laaide de strijd opnieuw in alle hevigheid op.

Het afgelopen weekeinde had een zware slag plaats tussen de Tamil Tijgers en het leger bij de noordoostelijke plaats Mullaitivu. Hierbij zijn volgens Colombo ten minste 250 rebellen om het leven gekomen; 19 regeringsmilitairen werden gedood bij een speurtocht naar een kamp van de Tijgers. De Sri-Lankese luchtmacht bestookte stellingen van de Tijgers met zware bombardementen.

Ook elders uit het gebied zijn aanhoudende gevechten gemeld. Bij de stad Vankalai liep een legerjeep op een landmijn van de Tijgers. Vijf soldaten vonden de dood, vijf anderen raakten gewond.

In de plaats Vavuniya vonden een Tamil-vrouw en haar kind de dood toen ze door een menigte onder de voet werden gelopen. Ten minste 8.000 Tamils waren op weg naar de stad, die in handen is van het regeringsleger. Tamil Tijgers schoten in de lucht om de mensen te verspreiden. In de paniek die daarna ontstond vielen de slachtoffers. (AFP, AP, Reuter)