Monika Seles herkent zichzelf in Assepoester

NEW YORK, 9 SEPT. De zeventienjarige Monika Seles, winnares van de open Amerikaanse tenniskampioenschappen, vindt Pretty Woman met Julia Roberts de leukste film die ze ooit heeft gezien. Al zeven keer bekeek ze hem en ze kan er niet genoeg van krijgen. Het flinterdunne verhaaltje over de moderne Assepoester fascineert haar buitengewoon. Ze herkent er zichzelf in. Van arm Novi Sad, Joegoslavië naar rijk Sarasota, in Florida. Twee jaar had ze geen geld om een jurk te kopen voor het bal van de tennisfederatie. Nu is ze multimiljonaire, de jongste speelster die de drie miljoen dollargrens aan prijzengeld passeerde.

En ze wordt rijker en rijker. Op Super Saturday veroverde ze de Amerikaanse markt. Ze won de US Open voor de eerste keer en verdiende acht ton. In de eindstrijd beukte ze Martina Navratilova (34 jaar) tot verdriet van de 19.297 toeschouwers van de zonovergoten baan. In 66 minuten was het over en uit, 7-6 en 6-1. Martina Navratilova maakte een diepe knieval in het generatieconflict. Tot de tiebreak slaagde ze er met veel moeite in haar opslag te behouden. Dat kostte zo veel energie, dat ze in de zeven punten race naar de setwinst omver werd geblazen (7-1). In de tweede set sloeg Seles tien homeruns, die in het honderd meter verderop gesitueerde Shea-stadion van de New York Mets niet zouden hebben misstaan.

Er waren momenten dat Navratilova de bal aleen hoorde voorbijvliegen. Zien deed ze het gele gevaar niet, zo allemachtig hard knuppelde de teenager de bal langs de lijnen. “De technologie heeft bezit genomen van de tennissport”, zei Navratilova somber. Ze verwees naar de wide-bodies, de ongehoord grote rackets. “Ik ben van een uitstervend ras, ben nog de enige service-volley speelster. Alle jonge kinderen staan vandaag op de baseline. Naar het net mogen ze niet van de trainer. Het is de schuld van het materiaal. Als er niet wordt ingegrepen, gaat de sport naar de donder.”