Milan is onder Capello Italiaanser geworden

MILAAN, 9 SEPT. Frank Rijkaard merkte afgelopen week op dat de huidige spelersgroep van AC Milan nog één à twee jaar leuke prijsjes in de wacht kan slepen. De formatie, die op clubniveau alles al heeft gewonnen, zal dan onder de nieuwe trainer Fabio Capello aanzienlijk moeten verbeteren. Wat Milan gistermiddag in het eerste seizoensoptreden voor eigen publiek (71.634) tegen Cagliari liet zien, was ronduit teleurstellend. Het duel werd al na tien seconden beslist door een omstreden strafschop. De Sardijnse laatste man Firicano zou in zijn eerste ontmoeting met Marco van Basten de bal met de hand hebben geraakt. De ex-Ajacied voltrok zelf het vonnis vanaf de stip.

Daarna vertoonde Milan 89 minuten lang slaapverwekkend voetbal. Ruud Gullit werkte op de rechtervleugel weliswaar als een paard, maar zijn voorzetten werden voor het doel niet afgerond.

Milan lijkt onder Capello, de opvolger van de verguisde Sacchi, Italiaanser geworden. De rossoneri opereren nog maar met één echte spits (Van Basten). Gullit mag op de rechtervleugel zien op te komen maar Evani is op links een echte halfspeler geworden. Het is de bedoeling dat de van Inter overgenomen Serena, die momenteel nog conditie mist, straks als diepgaande spits gaat functioneren. Van Basten zal dan in de luwte erachter opereren.

Capello wil meer zekerheden inbouwen in het spel van Milan, maar moet uitkijken dat hij van een wereldkampioen geen elf angsthazen maakt. Een bijzonder talent als de twintigjarige Demetrio Albertini, een middenvelder met een mooie passeerbeweging die het afgelopen seizoen was uitgeleend aan Padova, komt onvoldoende tot zijn recht omdat hij voortdurend teruggetrokken moet spelen.

Desondanks zijn de Nederlanders van Milan wel tevreden over hun nieuwe coach. Rijkaard: “Hij spreekt de voetbaltaal. Als hij praat begrijpen we elkaar.” Ruud Gullit: “Capello heeft net als ik ook vier knieoperaties ondergaan. Hij weet precies wanneer ik rust nodig heb.”

Gullit kan zich voorlopig ook wel vinden in de strategie van Capello. “We zijn wat rustiger gaan voetballen. Dat drukken op het doel van de tegenstander kostte te veel kracht.” En Frank Rijkaard haakt daar op in: “In Italië hadden ze ons door. We werden opgevangen in een overvol strafschopgebied waar we niet doorheen kwamen. Intelligente tegenstanders wachtten gewoon hun kans af. Zij loerden op de counter, terwijl wij smeten met onze krachten. Alleen tegen zwakke ploegen dwongen we nog wat af.”