Lagere dollar drukt koersen op rustig Beursplein

ROTTERDAM, 9 SEPT. De lagere Amerikaanse dollar, gedrukt door geruchten van een op handen zijnde renteverlaging, zorgde vanmorgen voor lagere koersen bij de internationals op de Amsterdamse effectenbeurs.

AMSTERDAM De CBS-stemmingsindex, die vrijdag 0,1 punt hoger sloot op 92,6 punten, noteerde om 13.00 uur 0,5 punt lager. De dollargevoelige internationals noteerden bij opening allemaal lager. Koninklijke Olie, dat vrijdag al 1,30 gulden lager sloot op 158,10 gulden, noteerde aan het begin van de middag 1,20 gulden lager. Unilever, dat de week afsloot op 161,30 gulden, zag de koers vandaag met 1,40 gulden teruglopen. KLM, vrijdag twee dubbeltjes lager gesloten op 30,40 gulden, verloor vandaag weer twee dubbeltjes. Bij Akzo (slot vrijdag: 121 gulden) bleef het verlies beperkt tot een dubbeltje.

Philips moest vanmorgen twee kwartjes prijsgeven op het op het slot van vrijdag toen het de week ook al twee kwartjes lager afsloot op 36,90 gulden. Het bericht dat Philips in de VS een fikse schadevergoeding moet betalen aan Windemere Inc., een concurrent op het gebied van scheerapparatenproduktie, drukte de koers enigzins. Windemere heeft Philips aangeklaagd omdat het Eindhovense concern de markt voor roterende scheerapparaten in de VS heeft gemonopoliseerd. In april 1990 werd Philips hiervoor al veroordeeld tot het betalen van 100 miljoen dollar. In het hoger beroep, dat vorige week plaats had, bleef deze claim gehandhaafd. De electronikafabrikant heeft vorig jaar een voorziening voor deze boete getroffen.

Heineken maakte vrijdag nabeurs een 1,8 procent hogere winst bekend en zat daarmee “aan de onderkant van de verwachtingen”, aldus een handelaar. Vandaag reageerde de markt met een koersdaling van 1,10 gulden op 147,90 gulden. Internationale Nederlanden Groep (ING) ging vandaag ex-dividend (1,60 gulden). Aan het begin van de middag was dat al bijna afgelopen. Toen noteerde het ING-tje 1,70 gulden lager op 48,60 gulden.

De tobbende charter-luchtvaartmaatschappij Air Holland maakte vanmorgen bekend dat het een verlies voor belastingen heeft geleden van 49 miljoen gulden. In het vorige boekjaar maakte Air Holland nog een winst van 7,3 miljoen gulden. De koers van Air Holand ging vanmorgen twee kwartjes omhoog. Handelaren schreven de koerswinst toe aan het feit dat veel posities nog gedekt moeten worden. “Air Holland zal dit niveau van rondom de vijf gulden nog wel enige tijd handhaven. Er zijn voorlopig nog genoeg belanghebbenden die dit aandeel overeind willen houden”, aldus een handelaar vanmorgen.

Drukverenfabrikant Weweler maakte vanmorgen de halfjaarcijfers bekend. Vooral ten opzichte van de tweede helft van vorig jaar waren de resultaten hoopgevend. Het parallelmarktfonds won 3,40 gulden op 38 gulden. LONDEN Na de flinke koerswinsten die Britse aandelenkoersen vorige week boekten, schoten de koesren vanmorgen omlaag toen een voorspelde koersenrally uitbleef. Winstnemingen drukten daarnaast de koersontwikkeling. Het FT-100-koersgemiddelde, dat vrijdag 4,1 punten hoger sloot op 2.667,4 punten, noteerde omstreeks het middaguur 15,5 punten lager.

FRANKFURT De Duitse aandelenkoersen openden vanmorgen lager. De omzetten bleven vandaag, net als eind vorige week, laag. Het Dax-30-koersgemiddelde, dat vrijdag 0,99 punt lager sloot op 1.646,18 punten, noteerde omstreeks het middaguur 8,13 punten lager.

TOKIO De aandelenkoersen in Tokio sloten vanmorgen lager. Een daling in de futures-prijzen en veel winstnemingen na de koerswinst van vorige week drukten de aandelenkoersen. Het Nikkei-225-koersgemiddelde sloot uiteindelijk 118,62 punten lager op 22.573,98 punten.