IMF: groei wereldeconomie volgend jaar naar 3 procent

WASHINGTON, 9 SEPT. Het Internationale Monetaire Fonds (IMF) verwacht dat de wereldeconomie zich volgend jaar zal herstellen van de huidige periode van zwakte zonder dat de inflatie duidelijk toeneemt, zo is gisteren vernomen van diplomaten in Washington. Volgens de jongste ramingen van het IMF, die op 9 oktober officieel worden gepubliceerd tijdens de jaarvergadering van het fonds in Bangkok, zal de groei van de wereldeconomie in 1992 aantrekken tot bijna drie procent.

Dit jaar zal de groei beperkt blijven tot ongeveer één procent, het slechtste resultaat in bijna tien jaar. De ramingen van het IMF komen in grote lijnen overeen met de prognoses in het halfjaarlijkse rapport van de Organisatie voor economische samenwerking en ontwikkeling (Oeso) van begin juli.

De Amerikaanse economie zal een belangrijke bijdrage leveren aan het herstel. Het IMF voorspelt voor volgend jaar een groei in de Verenigde Staten van ongeveer drie procent na een lichte achteruitgang dit jaar. Volgens het fonds zal het herstel in de VS duurzaam zijn. Het wordt onwaarschijnlijk geacht dat er na een kortstondige opleving een tweede periode van recessie komt.

Behalve in de VS zal er ook in Canada en Groot-Brittannië een herstel van de recessie optreden. Dat zal ruimschoots opwegen tegen een vermindering van de economische groei in Japan en Duitsland. In Japan zal de groei afnemen van ruim vier procent dit jaar tot iets minder dan vier procent in 1992, en in het vroegere West-Duitsland van drie procent tot twee procent. Voor de voormalige DDR zijn nog geen betrouwbare cijfers beschikbaar.

De wereldeconomie zal volgend jaar ook profiteren van een krachtig herstel in het Midden-Oosten van de gevolgen de Golf-crisis. Latijns Amerika en het Caribisch gebied zullen eveneens een gunstige bijdrage leveren nu daar de vruchten worden geplukt van economische hervormingen. In de Oosteuropese landen zal de economie zich in 1992 stabiliseren na de sterke inzinking in 1990 en dit jaar. De produktie in de Sovjet-Unie zal volgend jaar waarschijnlijk verder afnemen. (Reuter)