Honderden doden bij gevechten in hoofdstad Somalië

NAIROBI, 9 SEPT. In Mogadishu, de hoofdstad van Somalië, is vorige week zwaar gevochten tussen rivaliserende facties binnen het in de hoofdstad regerende Verenigde Somalische Congres. Volgens hulpverleners zouden sinds de gevechten donderdag uitbraken ten minste 300 mensen zijn omgekomen, zo meldt het Franse persbureau AFP.

De hulpverleners repten van strijd tussen de leider van het Verenigde Somalische Congres, Ali Mahdi Mohammed - onlangs benoemd tot interim-president van Somalië - enerzijds, en zijn legerleider, generaal Mohammed Farah Aideed, anderzijds.

Ali Mahdi Mohammed werd afgelopen maand beëdigd tot president van Somalië na een overeenkomst tussen de vele verschillende partijen in het land die elkaar bestrijden na de val van president Siad Barre afgelopen februari. Siad Barre zou op het ogenblik in een afgelegen regio in het zuidwesten van Somalië verblijven, samen met resten van zijn vroegere leger.

De radio Mogadishu meldde gisteren dat de gevechten in de hoofdstad waren bedaard. Ali Mahdi Mohammed zei over de radio dat “zelf opgerichte regeringen” die de regering in Mogadishu ten val willen brengen de gevechten waren begonnen. “Deze mensen hadden gedacht dat het ze zou lukken met deze misdaad. Maar veiligheidstroepen hebben hen gearresteerd en de rest is op de vlucht.” Volgens de interim-president is hij de situatie nu weer geheel meester.

De gevechten van de afgelopen dagen zouden de hevigste zijn geweest sinds de vlucht van Siad Barre uit Mogadishu in februari. Diens vlucht volgde op zeer zware strijd tussen de manschappen van Barre en het Verenigde Somalische Congres.

De regering van Ali Mahdi Mohammed heeft niet het gehele land onder controle. In het noorden bijvoorbeeld heeft de bevolking in mei een eigen onafhankelijke republiek uitgeroepen. (AFP, AP, Reuter)