Fransen vinden record Mitterrand wel genoeg

PARIJS, 9 SEPT. François Mitterrand is vandaag de langst dienende president van Frankrijk geworden.

Hij heeft het record gebroken van Charles de Gaulle, die van 8 januari 1959 tot 28 april 1969 president was. Maar de meeste Fransen vinden dat het nu wel lang genoeg is geweest. Volgens een opiniepeiling van het weekblad l'Express hebben “de Fransen het gevoel dat Mitterrand aan het einde van de rit is, dat hij niet langer een onfeilbaar staatshoofd is. Tien jaar is genoeg.” 61 procent zou de overtuiging zijn toegedaan dat Mitterrand uitgeblust is. Het blad wijst erop dat de Britse premier Margaret Thatcher hetzelfde overkwam toen ze meer dan tien jaar in het ambt stond. In de tien jaar dat hij president was is de populariteit van Mitterrand aan grote fluctuaties onderhevig geweest. Begin dit jaar, op het hoogtepunt van de oorlog in de Golf, stond die nog op zeventig procent. Vooral zijn recente uitlatingen ten tijde van de conservatieve staatsgreep in Moskou hebben echter twijfels gewekt aan zijn competentie. In een reactie op de Franse televisie omschreef Mitterrand Janajev al onmiddellijk als “de nieuwe leider”. Later zei de Franse president dat hij altijd achter Gorbatsjov had gestaan, maar toen was het kwaad al geschied. Het Franse dagblad Libération schreef naar aanleiding van die uitlating: “Voor het eerst in tien jaar valt de schijnwerper op de leeftijd van de baas en op zijn vermogen om op situaties in te spelen.” Volgens de critici is Mitterrand uit het evenwicht geraakt door de snelheid waarmee de verhoudingen in Oost-Europa veranderen. L'Express: “Hij schijnt altijd zijn voet op de rem te hebben om een bepaalde versie van de oude orde te verdedigen.” Maar minister van communicatie Kiejman zei afgelopen vrijdag voor de Franse radio te verwachten dat de populariteit van de president zich wel weer zou herstellen: “Zelfs als je van oordeel bent dat hij een communicatiefout maakte in zijn reactie op de staatsgreep, dan vind ik dat een staatsman beter een communicatiefout kan maken dan dat hij een verkeerde beslissing neemt.”