Fors verlies Sasea

De in Genéve gevestigde vennootschap Sasea, grootaandeelhouder van Bobel, Chamotte Unie en Melia International, welke alle drie nog steeds op het "strafbankje' zitten van de Amsterdamse effectenbeurs, meldt over het per 30 juni geëindigde boekjaar een verlies van 220 miljoen Zwiterse franc (omgerekend 282 miljoen gulden).

In het voorgaande boekjaar behaalde de houdstermaatschappij van de belangen van de Italiaanse zakenman Fiorini nog 26 miljoen franc winst (33,3 miljoen gulden). De gepubliceerde cijfers zijn evenwel niet goedgekeurd door een accountant, zodat zij geen uitkomst bieden aan de "drie van het Damrak'. Hierdoor lijkt een spoedige terugkeer naar een officiële beursnotering voorlopig in de ijskast te blijven.

De verliezen van Sasea komen vooral door voorzieningen ten bedrage van 175 miljoen franc wegens verlies opleverende affaires in een aantal Afrikaanse landen. Daarnaast werd voor 300 miljoen franc aan vastgoed bezit verkocht aan de Italiaan Cabassi, die met Fiorini plannen aankondigde om Chamotte Unie uit te bouwen tot een onroerend-goed fonds met een maatschappelijk kapitaal van 2,5 miljard gulden. Fiorini is samen met zijn Italiaanse zakenvriend Giancarlo Parretti via Sasea nauw betrokken bij de overname van het Amerikaanse filmconcern MGM-United Artists.