Filippijnse senaat stemt tegen verdrag VS-bases

MANILA, 9 SEPT. De Filippijnse senaat heeft vandaag het nieuwe verdrag over de Amerikaanse bases afgewezen. Bij een eerste stemming over het verdrag, dat verlenging van de militaire aanwezigheid van de Verenigde Staten met tien jaar inhoudt, keerden 12 van de 23 senatoren zich er tegen. Voor het aflopen, op 16 september, van de geldigheid van het huidige verdrag zal de senaat een tweede en laatste keer stemmen over het voorstel.

De Nationaal Democratisch Front (NDF), een door communisten gedomineerde coalitie van linkse groeperingen, verklaarde gisteren eenzijdig een wapenstilstand in acht te zullen nemen indien de senaat het nieuwe verdrag met de VS inderdaad zou afwijzen. De gewapende arm van het NDF, het Nieuwe Volksleger (New Peoples Army - NPA), vecht al 22 jaar tegen de achtereenvolgende regeringen van Ferdinand Marcos en Corazon Aquino.

Het NDF zegt nu dat een bestand de weg vrij kan maken voor nieuwe vredesbesprekingen met de regering. Na het aantreden van Aquino, in februari 1986, hadden ook onderhandelingen plaats over het beëindigen van de strijd, maar deze mislukten.

Het NDF stelt nu als voorwaarde dat de regering het verdrag over de verhuur van de Amerikaanse militaire basis Subic Bay en een aantal kleinere bases niet moet verlengen. Een meerderheid van de senatoren stemde vandaag inderdaad tegen het nieuwe verdrag, ondanks een oproep van president Aquino, gisteren, om het akkoord te ratificeren. Waarnemers menen dat de senaat zijn eigen beweegredenen heeft en de uitslag van de stemming niets te maken heeft de verklaring van het NDF.