Fans van Ajax zien Heintje Davids in nieuwe linkerspits

ROTTERDAM, 9 SEPT. Ajacied Dennis Bergkamp heeft gisteren revanche genomen op trainer Leo Beenhakker. Noodgedwongen had de coach zijn snelle aanvaller de eerste drie competitiewedstrijden verbannen naar de rechtervleugel, tegen de uitdrukkelijke wens van Bergkamp zelf in. Door de terugkeer van aanvoerder John van 't Schip kon Bergkamp weer op zijn vertrouwde plek achter de aanvallers worden geposteerd en dat deed hem zichtbaar goed. Met vier knappe doelpunten wees hij zijn ploeg de weg naar een 5-1 overwinning op RKC.

Ten minste zo opmerkelijk als de revival van de blonde international was het debuut van een nieuw talent uit de Ajax-school, de 18-jarige Edgar Davids. De evenknie van Bryan Roy, slechts 1.68 meter lang, was in het geheel niet onder de indruk van de 14.000 toeschouwers en evenmin van de Roomskatholieke Combinatie. Met speels gemak speelde de linksbuiten zijn tegenstander Leon Hutten keer op keer zoek. Na een kwartier stond Davids aan de basis van de openingsgoal van Ajax. Hij pakte de bal listig van zijn directe tegenstander af en legde breed op de vrijstaande Bergkamp. Deze bereikte Van 't Schip, die zijn rentree met een treffer door de benen van doelman Teeuwen van RKC vierde. Het vroege doelpunt betekende de ondergang van RKC, dat zich ingesteld had op massaal verdedigen. De ploeg van trainer Leo van Veen zocht af en toe nog wel de aanval, maar verder dan een treffer van Luhukay vlak na rust (2-1) kwamen de Waalwijkers niet.

Na de openingstreffer kon Davids niet meer stuk. Het luidruchtige deel van de Ajax-aanhang doopte het kaalgeschoren mannetje en passant om in "Heintje' Davids. De gelijkenis met de revue-artieste is in meer dan de naam alleen toepasselijk. De ontdekking van jeugdtrainer Louis van Gaal raakte anderhalf jaar geleden ernstig aan zijn enkel geblesseerd. Een scheur in het bot dreigde een vroegtijdig einde aan zijn carrière te maken. Maar evenals de beroemde zangeres maakte ook Davids een come-back. Vorige week verbleef hij met de B-selectie in Italië, waar de ploeg een toernooi afwerkte. De halve finale ging aan de in Suriname geboren Amsterdammer voorbij, omdat het thuisfront hem donderdag opriep onmiddellijk naar huis te komen. Vrijdagochtend om vijf uur zat hij in het vliegtuig en wist dat er meer inzat dan een plek op de reservebank. Het werd de beloning voor een strijd van anderhalf jaar.

“Het duel was voor mij de eerste competitiewedstrijd na een hele lange afwezigheid, en dan meteen in het eerste elftal. Dat is natuurlijk prachtig. Als het dan ook nog zo goed gaat, dan snap je wel dat het een hele mooie dag is”, glunderde de a-junior gisteren na afloop. Nerveus was hij nooit geweest. “Je wordt heel goed opgevangen bij zo'n debuut. Mijnheer Van Gaal en mijnheer Beenhakker hebben gezegd dat ze achter me stonden. En bij de warming-up bleef Aron Winter de hele tijd tegen me praten, zodat ik niet aan zenuwen kon denken.”

Niet alleen Davids zelf was blij met het debuut. Ook Van Gaal was gelukkig. “Het is natuurlijk gevaarlijk zo'n jongen na een lange blessure meteen voor de leeuwen te gooien. Maar het eerste elftal zat met een groot probleem voor de linkervleugel. Roy was nog niet fit en ook Petersen zit in de lappenmand. We hebben Kreek daar een tijd laten spelen, maar zagen in dat dat misbruik maken is van die jongen. Hij hoort gewoon niet op die plek. Beenhakker heeft toen besloten Davids terug te halen uit Italië. De gok heeft goed uitgepakt.”

Bryan Roy heeft er zo weer een concurrent bij en dat is een “prima ontwikkeling”, vindt Van Gaal. “Edgar heeft laten zien dat hij de potentie heeft om in de toekomst op die plek te spelen. Kwalitatief is hij niet ver meer verwijderd van Roy. Hij is niet egostisch en beschikt over een prima spelinzicht. Zulke jongens kunnen we heel goed gebruiken, ook al omdat linkerspitsen onmisbaar zijn in het concept van Ajax.” Beenhakker waarschuwt evenwel voor te hoog gespannen verwachtingen. “Laten we niet te snel conclusies trekken. Davids heeft het goed gedaan, maar volgende week speelt Roy gewoon weer op de linksbuiten en gaat Davids met het tweede mee.”