Eldorado

Er komen, vanaf 22 september, tien prachtige zondagmiddagen op de televisie. De VPRO wil A-omroep worden en begint daartoe een campagne, die binnen tien weken 160.000 extra leden moet opleveren. In dat kader worden op zondagmiddag de mooiste programma's uit de VPRO-archieven herhaald, te beginnen met een Hoepla-aflevering uit 1967, de huldiging van G.K. van het Reve in de Allerheiligste Hart-kerk, een Fred Haché Show en documentaires van Johan van der Keuken, Ed van der Elsken, Trino Flothuis, Hans Keller en Roelof Kiers. Het wordt, tien keer, een lange zit: van elf uur 's morgens tot zeven uur 's avonds. De hele onderneming gaat zich afspelen onder de benaming VPRO's Eldorado.

Wat een curieuze naam! Toen de Vrijzinnig Protestantse Radio Omroep nog onder leiding stond van dominees, verschenen Wim van der Linden, Wim T. Schippers en Hans Verhagen met hun Hoepla, dat de tv-geschiedenis zou ingaan wegens de ontblote Phil Bloom. Ze kwamen niet verder dan drie (deels gecensureerde) afleveringen; de vierde werd wel gemaakt, maar niet uitgezonden wegens een striptease-nummer, een paar realistische gesprekken met oudjes in een bejaardenhuis en nog wat blote dans. Dat kon, anno 1968, niet door de beugel. Met een kwaaie kop liepen de makers weg en snel daarna annonceerden ze de oprichting van een eigen omroep. “Wij vinden dat het medium tv in Nederland in handen is van zultkoppen”, sprak Schippers. De enige manier om daar doorheen te breken was om zelf leden te werven. Er kwamen vignetten, advertenties, affiches en stickers, maar niet genoeg aanmeldingen om zendtijd te kunnen aanvragen.

De nieuwe omroep die Van der Linden, Schippers en Verhagen wilden oprichten, heette Eldorado.

Ruim 23 jaar later wordt die naam door de VPRO geannexeerd. Zonder bronvermelding en zonder nu eindelijk ook die laatste, nooit uitgezonden aflevering van Hoepla te vertonen.

    • Henk van Gelder