De lange tenen van de trainer

De trainers in het betaalde voetbal voelen zich onrecht aangedaan. Het lijkt geen wereldschokkende constatering over een keurkorps dat wel vaker blijk geeft over lange tenen te beschikken, zich doorgaans conservatief gedraagt en ook de nodige ongenuanceerde uitspraken niet schuwt. Aanleiding tot het ongenoegen is dit keer een maatregel van de FIFA dat een speler die opzettelijk hands veroorzaakt of een verdediger die een voetballer die vrij baan heeft naar het doel onreglementair afstopt, onmiddellijk met rood dient te worden bestraft.

Na Karel Jansen van de VVCS is nu ook de belangenvereniging voor coaches in het betaalde voetbal in het geweer gekomen. Dat kan een gezellige bijeenkomst worden woensdag voor de interland Nederland-Polen met mensen als Leo Beenhakker die zich gisteravond in Studio Sport de even ongenuanceerde als retorische vraag stelde: “Wat kan een speler bij een volgende overtreding verwachten? Drie maanden Bijlmer-bajes?”

Een uitzondering vormt hij echter niet. In De Telegraaf van afgelopen zaterdag verklaarde Rob Jacobs van Sparta: “Als je in de burgermaatschappij iemand dood rijdt, ben je een week je rijbewijs kwijt. Maar in het veld word je bij een handsbal voor langere tijd van je beroep afgehouden”. De consternatie van de trainers - hoewel Hans Westerhof van Groningen het fatsoen heeft de hand in eigen boezem te steken - is wel enigszins begrijpelijk. Want het verschil tussen het vergrijp en de strafmaat is vaak te groot. De Wolf van Feyenoord en Wouters van Ajax werden door de KNVB exorbitant gestraft volgens de nieuwe FIFA-regel, hoewel het hier wel notoire spelbedervers betreft die al een lange straflijst hebben.

De voetbalbond verklaart zich echter weer eens heiliger dan de paus. Dat de FIFA-richtlijnen, die voortvloeien uit klachten van kijkers die zich groen en geel hebben geërgerd aan het zouteloze WK vorig jaar in Italië, door de nationale bonden worden overgenomen, wordt door niemand bestreden. Maar een wedstrijd met tien man moeten uitspelen en daarnaast nog één, twee wedstrijden schorsing voor de betrokken speler is volgens de trainers een straf die zwaar genoeg is voor een vergrijp dat vroeger slechts met geel werd afgedaan. Het verleent een wat schimmige bijeenkomst van de belangenvereniging van coaches enigszins een legitiem karakter. En dat is nuttigger dan trainers die elkaar bij een interland tegen het lijf lopen alleen maar om gezien te worden.

    • Marc Serné