"Bryan Roy heeft mijn les niet begrepen'

MILAAN, 9 SEPT. Na de wedstrijd tegen Cagliari (1-0) worstelden de drie van Milaan zich door het drukke verkeer naar het vliegveld Linate voor het “uitje” dat Oranje heet. Ruud Gullit had zijn baby in een draagzak op zijn buik bengelen, terwijl Marco van Basten somber voor zich uit keek. De spits besliste weliswaar het duel met de Sardiniërs, maar verrekte in de veertigste minuut een spier in zijn rechterbovenbeen toen hij een voorzet van Gullit wilde afronden. Van Basten werd vervangen door Serena en kreeg van Milan vijf dagen rust voorgeschreven waardoor hij derhalve de oefeninterland tegen Polen woensdag zou moeten missen. Van Basten liet zich vandaag in Eindhoven onderzoeken door KNVB-arts Frits Kessel.“Misschien zit er snel verbetering in”, sprak hij hoopvol. Bondscoach Rinus Michels riep PSV'er Jules Ellerman als vervanger op. Frank de Boer neemt in de selectie de plaats in van Gerald Vanenburg, die zich eveneens afmeldde.

Een interland in Nederland, de welkome afwisseling in de stressgevoelige voetbalcarrière van de Milanezen, begint zondagavonds traditioneel met een avondje stappen in Amsterdam. Rond het Leidseplein begroeten Ajacieden, een enkele PSV'er en de Milanezen elkaar en wordt er wat bijgepraat. Captain Ruud Gullit viert woensdag zijn rentree in het Nederlands elftal. De blamage in Finland (1-1) maakte hij aan het einde van het vorige seizoen door een vierde knieoperatie niet mee.

Hoe heb jij die wedstrijd op de Italiaanse televisie beleefd?

Ik baalde natuurlijk verschrikkelijk van het resultaat. De eerste helft werd de wedstrijd volledig door ons gecontroleerd. Toen hadden we meer doelpunten moeten maken. Maar we hebben verzuimd er vanaf het begin een vechtwedstrijd van te maken. Toen die Finnen een tandje hoger schakelden is ons dat opgebroken. Zij gingen op z'n Engels rennen en beuken. Wij waren niet meer in staat om daar ook op over te schakelen.

Je hebt enkele weken daarna in een interview opvallend hard uitgehaald naar Bryan Roy. Hij heeft op zijn beurt ook weer gereageerd. Heb je het idee dat je kritiek is overgekomen?

Was het maar waar. Laten we voorop stellen dat Bryan Roy een van de betere voetballers is van Nederland. Ik geloof ook niet dat hij een slechte mentalititeit heeft voor een topvoetballer, zoals weleens wordt beweerd. Alleen lijkt het net of hij het professionele klimaat in zijn omgeving mist waardoor hij in het veld meer rendement zou kunnen opleveren. Dat vind ik jammer als je over zoveel kwaliteiten beschikt. Ik weet zeker dat zijn omgeving heeft gezegd: "Ach, die Gullit is gek'. Of dat nou thuis is geweest of bij Ajax. Roy heeft dat overgenomen, de kritiek naast zich neergelegd en het dus niet begrepen. Ik hoopte bij hem een reactie teweeg te brengen, maar hij blijft dezelfde fouten maken.

Wat verwijt je hem nu eigenlijk?

Hij stelt zich in de wedstrijd vaak verkeerd op. Als je wat tegen hem zegt verwijst hij altijd weer naar Johan (Cruijff, red.). Maar uit alles blijkt dat hij die lessen van toen niet heeft begrepen. Terwijl Blind, Wouters en Menzo wel doorhadden wat Johan precies heeft bedoeld. Zij vormen nu de steunpilaren van Ajax. Daarnaast moet Bryan in interviews niet steeds alles ontkennen. Hij moet slimmer in zijn pr-beleid worden. Bryan wordt toch begeleid door dat nieuwe bureau van de VVCS? Zij zouden dat ook moeten inzien. Hij heeft wel degelijk charisma. De mensen komen voor hem naar het stadion. Maar met dat gegeven doet hij helemaal niets. Ook in de wedstrijd moet Bryan de mensen aan zich binden.

Heb jij meegemaakt dat hij in dit opzicht tekort schoot?

Als je nou zo goed kunt voetballen en je wordt er tegen Malta uitgehaald. De mensen waren zo opgelucht dat ze applaudiseerden. Dan denk ik: tegen Malta eruit, dat moet toch pijn doen? Ik weet zeker dat Roy ook zijn trots heeft. Maar hij moet zich realiseren dat het publiek wil zien dat hij keihard werkt. Bryan Roy is geen jong talent meer. Afgelopen! Hij moet nu gaan presteren. Voor zijn sponsor, voor Ajax , voor het Nederlands elftal. De tijd van leuk voetballen is voorbij, hij moet nu góéd gaan spelen.

Toevallig is Roy er de komende dagen wegens een blessure niet bij. Maar had je hem dit niet in een persoonlijk gesprek moeten zeggen?

Ik praat zo vaak met hem. Ook over wat ik verkondig in interviews. Dan zegt hij alleen dat hij het "niets' vond. Uit alles blijkt dat hij het niet heeft begrepen. Hij maakt steeds weer dezelfde fouten. Deze methode is nog de enige die hem kan raken.

Stoor je je alleen aan Bryan Roy of de totale "patatgeneratie' van Ajax?

Nee, het gaat alleen om Roy. Richard Witschge vind ik bijvoorbeeld een goede voetballer. Hij was vorig seizoen echt heel moe door allerlei privébesognes. Ik heb gezegd: "Dan moet je wat simpeler gaan spelen'. En dat accepteerde hij. Ik heb het wel vreemd gevonden dat ik in ingezonden brieven moet lezen dat de mensen blij zijn dat hij weg is. Hij wordt misschien te vaak in het uitgaansleven gesignaleerd. Dat de mensen daarover praten is op zich al fout.

Bondscoach Rinus Michels heeft voor de interland tegen Polen voor de bekende namen gekozen. Zijn er andere spelers die jij er graag bij wil hebben?

Ik hoor goede verhalen over die Hoekstra van PSV. Dat schijnt een echte voetballer te zijn. Toch goed dat je voor die linksbuitenpositie nu wat achter de hand hebt. Alfons Groenendijk en John van Loen zitten ook dicht tegen het Nederlands elftal aan. Van Loen heeft alleen de pech dat er zoveel concurrenten voor de spitspositie zijn. Maar je kunt hem altijd een keer gebruiken als breker. En dan zou ik die malle Fräser ook niet vergeten. Hij heeft de ideale eigenschappen van een voorstopper. Hij is snel, kan hoog springen en keihard. Jammer dat hij af en toe zijn tegenstander helemaal kwijt is.

Ben je blij met de terugkeer van Frank Rijkaard?

Hij kan op het middenveld veel infiltratie van de tegenstander voorkomen. Ik vind dat hij een moedige belissing heeft genomen. Omdat we hem goed kennen hebben we nooit druk op hem uitgeoefend. We deelden wel af en toe eens een speldeprikje uit. Zo van: "Goh, het is weer gezellig geweest bij het Nederlands elftal'. Dan ging hij er toch over nadenken. Michels heeft verder het juiste moment gekozen.

Hoe staat het Nederlands elftal er voor?

Dat is momenteel bijna niet te meten. We spelen bovendien het moeilijkste voetbal van alle landen. Alle ploegen opereren teruggetrokken, loerend op de counter in plaats van, zoals wij, aanvallen met drie spitsen. Van de tien keer kunnen wij negenmaal verliezen en een keer verschikkelijk tegen de lamp lopen. Ik heb af en toe het idee dat men in Nederland niet door heeft hoe moeilijk dit voetbal internationaal nog is vol te houden. De Portugezen spelen supercatenaccio. Wij zullen in die belangrijke kwalificatiewedstrijd op 14 oktober met heel veel geduld te werk moeten gaan. Al valt dat winnende doelpunt pas in de laatste minuut. Het voetbal is tegenwoordig sterk ontwikkeld. Iedere speler is een atleet, die kan aanvallen, verdedigen en veel kan lopen. Af en toe moet je dan ook weleens zuinig spelen. Maar het publiek zal dat wel weer niet begrijpen.

    • Erik Oudshoorn