Boudrie tilt Nederland tegen Joegoslaven over dood punt

HAMBURG, 9 SEPT. Het Nederlandse volleybalteam is tijdens het Europees kampioenschap in Hamburg niet ver van een klein debâcle verwijderd geweest. Dat was bondscoach Harrie Brokking ook goed aan te zien. De Amsterdammer komt altijd zelfverzekerd en koel over. Ook na een nederlaag lacht hij meestal minzaam. Maar na de 3-2 zege van gisteravond op Joegoslavië viel Brokking even uit zijn rol. Hij sprong na het laatste punt uitbundig op van de bank, balde zijn vuisten en blies de lucht uit zijn bollende wangen. Later gaf hij toe tijdens de wedstrijd “tien jaar ouder” te zijn geworden.

Een nederlaag tegen de Joegoslaven had het trotse Oranje, in juli nog finalist in de World League, al na de eerste twee EK-dagen vrijwel kansloos gemaakt voor een plaats in de halve eindstrijd. Zaterdag was al van wereldkampioen Italië (3-0) verloren. Die nederlaag was ingecalculeerd, maar dan niet in de mate waarop dat nu gebeurde. Nederland kwam in geen van de drie sets tot tien of meer punten. Brokking sprak in zijn commentaar van te wisselvallig spel van zijn team, van ups en downs, maar vergat er wel bij te zeggen dat de downs heel duidelijk in de meerderheid waren geweest.

Zoals altijd toonde Brokking zich voor de buitenwereld niet bezorgd. Op een vraag van een buitenlandse journalist of hij verwachtte dat Nederland zich binnen een dag zou kunnen herstellen van het verlies tegen Italië antwoordde hij: “Dan moet u de historie van de ploeg kennen. We hebben het eerder gedaan.” Nederland is inderdaad bedreven in het rechtzetten van een mindere prestatie, maar gisteravond hadden zelfs de grootste optimisten, en dus ook Harrie Brokking zelf, hun twijfels of het ditmaal ook zou lukken. “We hebben het vreselijk moeilijk gehad”, bekende de coach.

Joegoslavië won de eerste twee sets vrij afgetekend - 15-9 en 15-8 - en de vooruitzichten voor de derde set waren dan ook niet erg rooskleurig voor Oranje. Toch was er sprake van een ommekeer toen Nederland van 3-3 naar 9-3 uitliep en uiteindelijk met 15-7 won. Het team was daarbij veel dank verschuldigd aan Ron Boudrie in zijn 368ste interland. Hij kwam aan het einde van tweede set in de ploeg voor Klok en mocht daarna ook in de derde set blijven staan. “Het was een gok”, zei Brokking na afloop. “Het was ouderwets”, vond Boudrie zelf. De 31-jarige routinier doelde daarmee op de periode aan het begin van het jaar toen hij nog in het basisteam stond.

Ron Boudrie speelde zelf goed en trok anderen mee. Die vierde set ging gelijk op en pas nadat Joegoslavië een riante kans op 14-14 had gemist kon Nederland met een ace van Zwerver het beslissende punt scoren. De beslissende set eindigde in 15-9. Nederland had daarbij zeker het geluk dat Joegoslavië de avond ervoor in een zware wedstrijd die twee uur duurde tegen het winnende Bulgarije (3-1) was uitgekomen. Oranje zelf had 's middags al gespeeld. Daarom moet vanavond blijken of het herstel tegen Joegoslavië voor de Nederlandse ploeg blijvend zal zijn. Het altijd lastige Bulgarije is de tegenstander. Van de Oosteuropeanen werd tijdens het laatste WK in Brazilië nog verloren. Een nederlaag zal vrijwel zeker betekenen dat Nederland aan het einde van de week om de plaatsen vijf tot en met acht moet spelen.

Brokking zei te verwachten dat Nederland door de zege van gisteren over “een psychologische drempel” heen is. Het was in ieder geval duidelijk dat Nederland het afgelopen weekeinde ver van zijn vorm was verwijderd. Brokking: “Het leek of er een deken over het team lag.” De misère bij Oranje was vanaf het eerste moment dat de Nederlanders in de Hamburgse sporthal stonden van de gezichten af te lezen en dan met name dat van Ron Zwerver. De vedette keek somber de wereld in. Pas in de slotfase tegen Joegoslavië glunderde hij af en toe weer als vanouds. “Ik heb op een gegeven moment tijdens een time-out gezegd dat we eens een beetje plezier moesten maken in het veld”, aldus Brokking.

De pass van Zwerver was gisteren van een goed gehalte, maar in aanvallend opzicht bleef hij onder de maat. Dat wilde hij zelf zeker niet ontkennen. Zwerver stelde na afloop alleen dat hij had gehoopt dat anderen meer hadden gescoord. “Van Basten en Maradona kunnen het ook niet alleen. Het is wel een teamsport. En ik ben geen superman, hoewel dat wel vaak wordt beweerd.” Het werd in het tweede deel van de wedstrijd tegen Joegoslavië duidelijk wat Zwerver bedoelde. Met name Benne knapte toen veel meer werk op dan voorheen en op dat moment scoorde ook Zwerver weer aan de lopende band. “Dat was heerlijk. Iedereen ging met z'n ogen om de bal vragen. Body-language noemen we dat. De uitstraling is heel belangrijk.”

    • Hans Klippus