Atlete Merlene Ottey herstelt zich in Keulen

KEULEN, 9 SEPT. De Jamaïcaanse Merlene Ottey heeft zich het afgelopen weekeinde in Keulen voor 30.000 toeschouwers hersteld van haar teleurstellende prestaties bij de wereldkampioenschappen in Tokio. Ze liep de beste seizoentijd op de 200 meter: 21,83. De prestatie betekende een grote opluchting voor de 31-jarige atlete. “Ik ben blij dat men de echte Ottey weer eens heeft gezien. In Japan vertelde Jan en Alleman me hoe ik moest ontspannen, hoe ik moest starten en hoe ik alles anders moest doen. Hier was ik weer mezelf.”Voor de Duitse favoriet Krabbe liepen de wedstrijden uit op een teleurstelling. Ze moest een nederlaag op de 100 meter slikken. De Amerikaanse Torrence was haar te snel af. De anders zo rappe sprintster klaagde na afloop over een zwakke start. “Ik struikelde half bij de derde stap en vond mijn evenwicht daarna eigenlijk niet meer terug. Na elf sprints in Tokio op 100 en 200 meter en alle commotie daar omheen valt het me ook zwaar mezelf nog te motiveren.”

Krabbe was niet de enige atlete die het af liet weten op het Keulse gala, dat een prijzengeld van 2,2 miljoen gulden had. Van de twaalf wereldkampioenen die de baan opkwamen, wonnen er slechts vier op hun specialiteit. Een gunstige uitzondering was de Amerikaanse draver Burrell. Als enige van de estafetteploeg - de 4x100 ploeg bleek te duur - was hij bereid te komen. De onttroonde wereldrecordhouder won met een lichte tegenwindje de 100 meter in 10,13 van zijn landgenoot André Cason. “Ik had geen al te beste start”, zei de winnaar na afloop van de mager bezette race. “Maar toch had ik er alle vertrouwen in. De beslissende factor was dat ik in de laatste 30 meter nog kon accelereren. Maar het is nu welletjes geweest. Ik loop nog één wedstrijd dit seizoen, want ik ben echt moe.” Een andere Amerikaan, Michael Johnson, is nog niet opgebrand. Vrijdag liep hij in Rieti nog de beste seizoenprestatie op de 200 meter (19,98), in Keulen was hij gisteren ongenaakbaar op de 400 meter. Johnson benaderde met 44,22 zijn eigen jaartoptijd tot op 0,05 seconde.