47-jarige zweeft als vanouds

Zijn naam was menig voetballiefhebber al ontschoten maar dit weekeinde deed hij plotseling van zich spreken. Paul van der Meeren maakte zaterdagavond op 47-jarige leeftijd een even onverwachte als spectaculaire come-back als keeper bij Telstar in de wedstrijd tegen RBC. Met zijn optreden verbrak hij het record van Jan Jongbloed, die op 44-jarige leeftijd bij Go Ahead Eagles zijn keeperstenue aan de wilgen hing en sindsdien gold als de oudste actieve speler in het betaald voetbal. Van der Meeren gaat er vanuit dat zaterdagavond een definitief einde is gekomen aan zijn loopbaan, die nu precies dertig jaar omspant. Als 17-jarige debuteerde de nieuwe recordhouder in de tweede divisie bij RCH. Daarna speelde hij voor Telstar, FC Amsterdam, FC Twente, Go Ahead Eagles en belandde tenslotte weer bij de club uit Velsen. Zijn laatste wedstrijd voor Telstar speelde Van der Meeren vijf jaar geleden, toen het tweede elftal in nood zat. Van der Meeren werd tegen RBC weliswaar vier keer gepasseerd maar keek zelf terug op een geslaagde wedstrijd.

Was je fit genoeg voor een rentree?

Ik hield er voor de wedstrijd rekening mee dat ik hoogstens zou moeten invallen. Daar was ik niet bang voor, er was geen tijd voor een medische test maar mijn conditie is ijzersterk. Ik sta de hele dag in mijn kapperszaak waarna ik elke middag de keepers van Telstar train. Vrijdagavond ben ik voor alle zekerheid gemasseerd terwijl ik vlak voor de wedstrijd nog een warming up heb gedaan met Arnold Nijkamp, die eigenlijk zou spelen.

Verliep alles volgens de KNVB-reglementen?

Dat is allemaal op het laatste nippertje geregeld. Vrijdag vroeg Niels Overweg of ik op de bank wilde zitten. Vervolgens is men bij Telstar als een gek gaan faxen met de voetbalbond om een licentie los te krijgen. Binnen anderhalf uur was ik speelgerechtigd.

Je speelde samen met spelers waarvan je de vader had kunnen zijn. Leverde dat nog problemen op?

Nee, ik ben wel 47 maar ik gedraag me als iemand van twintig. De spelers kennen me als keeperstrainer van Telstar en hadden vertrouwen in me. Ik zweefde als vanouds door de lucht. Alleen ging het na een uur mis. Een 4-1 voorsprong mag je natuurlijk nooit weggeven.

    • Leon van Eijndhoven