Weekoverzicht

De eerste hulp voor de economie van de Unie van Soevereine Staten is onderweg. Deze week besloot de Europese Bank voor Wederopbouw en Ontwikkeling (EBRD), vorig jaar opgericht om te helpen bij de hervormingen in Oost-Europa, snel het verpulverde imperium te hulp te schieten. De USS krijgt adviezen en technische bijstand op het gebied van landbouw, financiën, energie en privatisering.

Krediet kan de bank de USS maar mondjesmaat geven, maximaal 47 miljoen dollar per jaar. De bankdirectie, onder leiding van de ambitieuze Attali, wil het kredietplafond verhogen, maar de machtigste aandeelhouders, de Verenigde Staten en Japan, hebben daarvoor (nog) geen toestemming gegeven. Destijds wilden zij voorkomen dat de Sovjet-Unie de grootste slokop werd van het bankkapitaal, dat ongetwijfeld zou verdwijnen in haar militair-industriële complex. Daarom mocht de Sovjet-Unie alleen symbolisch lid worden van de bank.

Hongarije, dat kampt met grote landbouwoverschotten waarvoor de EG stevig haar grenzen gesloten houdt, zal graan leveren aan het armlastige Albanië, dat de EG betaalt. Polen en Rusland tekenden deze week een overeenkomst die een halt moet toeroepen aan de ineenstorting van hun onderlinge handel. De nieuwe premier van de USS, Ivan Silajev, zei niets te voelen voor een Poolse aanpak van de doodzieke economie van zijn land, de burger zou zo'n schoktherapie niet verdragen - een geluid dat al ver voor de mislukte coup opklonk uit het Kremlin.

Voor het eerst sinds de Duits-Duitse monetaire unie op 1 juli 1990 is in augustus de Oostduitse werkeloosheid gedaald. Dank zij de werkgelegenheidsprogramma's van de Duitse regering in Bonn, die tijdelijk zijn en duur. Kommerzbank, de derde bank van Duitsland, die sinds de Duitse eenwording haar marktaandeel met 25 procent heeft uitgebreid, besloot deze week geen aandelen te ruilen met de Franse staatsbank Crédit Lyonnais. Dat deed deze week wel Duitslands tweede bank, Dresdner Bank, met de grootste bank van Frankrijk, Banque Nationale de Paris, die een belang van 10 procent in elkaar te nemen.

De Japanse minister van financiën, Ryataro Hashimoto, liet deze week in het Japanse parlement doorschemeren dat hij overweegt op te stappen naar aanleiding van de financiële schandalen in zijn land. Tegenover een speciale parlementscommissie die de schandalen onderzoekt, verklaarde een van diens topambtenaren dat de effectenhuizen klanten vergoeding hebben gegeven voor verliezen op de beurs die in werkelijkheid helemaal geen verlies hadden geleden. Nomura, 's werelds grootste effectenhuis, werd door de ambtenaar beschuldigd van koersopdrijving om Japans op één na grootste misdaadsyndicaat ten wille te zijn. Nomura ontkent de beschuldiging. De interim-topman van het van oplichterij betichte New Yorkse effectenhuis Salomon Brothers bood deze week het Amerikaanse Congres zijn excuses aan. De Britse regering besloot deze week Salomon te wippen als lead-manager bij de privatisering van British Telecom, de Britse PTT.

Liquididatie van de drie zeer omstreden vestigingen van de Bank of Credit and Commerce International (BCCI) op de Kaaiman-eilanden is uitgesteld, de rechter wil de grootaandeelhouders van BCCI, de heerser en de regering van Abu Dhabi een kans wil geven voor hun reddingsoperatie van de van mondiale fraude beschuldigde bank. De Nederlander Johan Diderik van Oenen heeft vanaf de oprichting in 1972 een hoofdrol gespeeld bij de Luxemburgse holding van BCCI, hij was tot ruim een maand geleden lid van de raad van bestuur, direct onder grondlegger Agha Hassan Abedi, zo bleek deze week uit geheime rapporten van accountant Deloitte Ross Tohmatsu.

Philips heeft voor het eerst een topmanager van buiten aangetrokken, een functionaris van het Amerikaanse elektronicabedrijf Hewlett-Packard, dr. F. Carrubba, die vice-president wordt onder Jan Timmer. Timmers harde hand trof deze week voor het eerst de concerntop, waar tal van mutaties plaatshadden.In Frankfurt haalt de Tsjitti bezeerd de neus op voor Karl Otto Pöhls nieuwste bezigheid. De voortijdig afgetreden president van de Bundesbank is de 31-jarige Gloria von Thurn und Taxis, ex-punkgirl en lieveling van de boulevardpers, bij de sanering van de kwijnende miljardenboedel (bank, bier, bosbouw, grond, huizen, elektronica) van wijlen haar man, met raad en daad te hulp geschoten.

    • Paul Friese