Venetiaan nieuwe president van Suriname na derde ronde

PARAMARIBO, 7 SEPT. Rinaldo Ronald Venetiaan is gisteren tot president van Suriname gekozen. De 55-jarige kandidaat van het Nieuw Front kreeg 645 van de 811 uitgebrachte stemmen in de Verenigde Volksvergadering waar de derde stemronde werd gehouden voor het presidentschap. Twee eerdere stemmingen in de Nationale Assemblee hadden voor geen van de drie kandidaten de vereiste tweederde meerderheid opgeleverd.

Jules Albert Wijdenbosch, kandidaat van de Nationaal Democratische Partij (NDP), verwierf 116 stemmen en Hans Orlando Prade, kandidaat van het Democratisch Alternatief '91 (DA'91), kreeg 49 stemmen.

De bijeenkomst van de Verenigde Volksvergadering had een vlot verloop nadat de fracties van Nieuw Front, de Nationaal Democratische Partij en Democratisch Alternatief '91 in de Assemblee donderdag overeenstemming hadden bereikt over de te volgen procedure.

“Ik verwacht dat Nederland zich realiseert dat het de democratische regering in Suriname de helpende hand moet reiken om een redelijke start te maken”, zei Venetiaan na zijn verkiezing. Hij hoopt op overbruggingshulp totdat er “iets structureels” gebeurt in de Surinaamse economie. “De nieuwe regering zal niet alle hoop op Nederland vestigen”, zei Venetiaan. Hij verwacht niet dat de geschillen over de ontwikkelingssamenwerking die bestonden tussen de vorige regering en Den Haag, meteen worden opgelost. “Als Nederland onwillig blijkt zullen we niet lamgeslagen zijn.”

Venetiaan verwacht ook steun van Venezuela, met name op economisch gebied. Hij denkt daarbij onder meer aan olieleveranties. Venetiaan zal op 16 september worden beëdigd en het kabinet enkele dagen daarna.