Van Duin als dorpsgek met clownstalenten

Voorstelling: Tijd voor theater, revue met André van Duin en Frans van Dusschoten. Decors: Norman Adams. Choreografie en regie: Brian Rogers. Gezien: 6-9 in Luxor-theater, Rotterdam. Aldaar t-m 14-9, daarna elders.

André van Duin hangt gewoonlijk de dorpsgek uit. Als toppunt van Nederlands volksvermaak kiest hij doorgaans met zijn grappen de makkelijkste weg, die is de meest succesvolle. Schaamteloos debiteert hij de platste en meest aftandse grappen, hij deinst er zelfs niet voor terug om na zo'n mop met een baard even een gebaar met de hand van de kin naar beneden te maken - om aan te geven hoe lang die baard is. En het zijn juist bij zulke terzijdes, tijdens die momenten waarin hij met groot gemak even uit zijn rol stapt, dat hij zijn onweerstaanbare clownstalent toont.

In de nieuwe revue Tijd voor theater blinkt Van Duin daar weer in uit. Op gezette tijden gebruikt hij de vormeloze, plotloze sketches en de monologen, die eigenlijk een aaneenschakeling van moppen zijn, om baldadig de spot te drijven met de illusies van decors en theatereffecten. Als een bordkartonnen deurbel per ongeluk geen geluid geeft, maakt hij duidelijk dat er in de coulissen iemand zit die niet op tijd op het belletje drukte. Als er een fles aanspoelt op een onbewoond eiland, laat hij niet na op te merken dat het ding rechtop staat omdat het in een onzichtbaar geacht houdertje zit.

De show is wederom in een fleurige lijst gezet, iets bescheidener van opzet dan in de twee vorige revues. Maar meer dan ooit maken de zang- en dansnummers met hun blikkerige playback-geluid een verplichte, ongeïnspireerde indruk. Futloze nep-choreografieën (een tap-nummer op zachte, geluidloze schoentjes!) en fantasieloze zang wisselen het optreden van Van Duin veel te vaak af. Het enige bezienswaardige onderdeel buiten hem is een spannende magic act van Hans Klok, inclusief gemoderniseerd doorgezaagd-weesmeisje en een goed schok-effect. Voorts is het steeds weer, zoals in het openingslied volmondig wordt erkend, wachten op André van Duin. Alleen hij houdt Nederlands enige revue al jarenlang gaande.

    • Henk van Gelder