Topprestaties van Johnson en Barbosa

RIETI, 7 SEPT. Vijf dagen na afloop van de wereldkampioenschappen atletiek in Tokio kwamen Jose Luis Barbosa (800 m) en Michael Johnson (200 meter) in Rieti tot de beste prestaties van het seizoen. Barbosa, tweede in Japan, noteerde in Italië 1.43,08 als winnende tijd. Johnson, de wereldkampioen op de 200 meter, dook twee-honderdste onder de nog steeds magische 20-secondengrens. Michael Johnson heeft ook op de 400 meter al de beste seizoentijd staan. Maar hij kon dat nummer in Tokio niet lopen omdat het programma van de 400 meter parallel liep met dat van de 200 meter. Anders was hij tijdens de wereldkampioenschappen ook op dit nummer de vermoedelijke winnaar geworden.

De derde topprestatie voor 2000 toeschouwers kwam gisteravond op naam van de Duitse verspringster Heike Drechsler. Zij sprong 7,19 meter. Leroy Burrell werd opnieuw geconfronteerd met een nederlaag. Was Carl Lewis bijna twee weken geleden in Japan in het titanenduel op het "magische tapijt' sterker, nu waren André Cason (10,11) en Mike Marsh (10,16) de ex-wereldrecordhouder te snel af. Voor de winnaar van het WK-zilver werd 10,18 afgedrukt.

De Amerikaan Greg Forster handhaafde zijn reputatie als hordencrack door de 110 meter te winnen in 13,30 seconden. De drievoudige wereldkampioen liet zijn landgenoot Renaldo Nehemiah, die in Tokio door een blessure niet aan de start was verschenen, acht-honderdste achter zich.

De Zambiaan Samuel Matete maakte een opmerkelijk debuut op de 400 meter. De wereldkampioen 400 meter horden won in 44,88. Tegenstanders waren onder meer de Amerikanen Steve Lewis en wereldkampioen Antonio Pettigrew.

Barbosa had niets te stellen met tegenstanders die in het bezit zijn van een mondiale titel. De Kenyaan Billy Konchellah was in Rieti afwezig. Diens landgenoot William Tanui bood Barbosa veel verzet, maar moest op de laatste honderd meter toch capituleren. (SID)