Radio Holland in zee met Chinese staatsrederij

Nedlloyd-dochter Radio Holland, die schepen voorziet van navigatie- en communicatie-apparatuur, richt nog dit jaar een "joint venture' op met de Chinese staatsrederij Cosco waarin elk met 50 procent deelneemt.

Het nieuwe bedrijf zal vanuit de haven van Shanghai schepen beleveren en reparatie en onderhoud verrichten.

Radio Holland verwierf in Shanghai bovendien een order voor het leveren van apparatuur voor een booreiland met een waarde van 1,4 miljoen gulden.

Radio Holland is één van de bedrijven die deel uitmaken van een Nederlandse handelsmissie die samen met staatssecretaris Van Rooy voor buitenlandse handel China bezoekt.

Hoewel de handelsmissie tot doel heeft contacten met China en in het bijzonder met Shanghai te verstevigen, meldde ook Philips Medische Systemen twee miljoenenorders: één voor een röntgen-systeem voor hart- en vaatonderzoek voor een academisch ziekenhuis in Shanghai, en één voor apparatuur voor kankerbestrijding voor een ziekenhuis in Beijing.

Voorts kon de bewindsvrouw bij de opening van AT&T of Shanghai, vaststellen dat de zaken in deze Chinese "joint venture' van de Nederlandse AT&T-vestiging, goed lopen. In Shanghai wordt apparatuur gemaakt die communicatie tussen telefooncentrales mogelijk maakt. China geeft hoge prioriteit aan het aanleggen van glasvezelnetwerken die breedbandcommunicatie mogelijk maken. AT& T of Shanghai zal dit jaar met 120 werknemers een omzet behalen van omgerekend 30 miljoen gulden. Deze zal naar verwachting volgend jaar verdubbelen.