Politie doet invallen bij dierenartsen en veehouders

BREDA, 7 SEPT. De rijkspolitie van Breda en Almelo heeft gisteren in samenwerking met de Algemene Inspectie Dienst (AID) en de Fiscale Inlichtingen en Opsporingsdienst (FIOD) invallen gedaan bij een groot aantal dierenartsen, veehandelaren en veehouders. Zij worden er van verdacht betrokken te zijn bij een omvangrijke handel in clenbuterol en verboden groeihormonen.

In totaal werd op 45 plaatsen huiszoeking verricht. Ook in het buitenland zijn huiszoekingen verricht. Daarbij zijn zowel administraties als monsters van urine en veevoer in beslag genomen. Twee mensen zijn aangehouden. Meer arrestaties zijn niet uitgesloten.

Een van de gearresteerden is de directeur van het farmaceutisch bedrijf Dopharma in Raamsdonksveer. Het bedrijf wordt er van verdacht de spil te zijn in een illegaal handelsnetwerk. Dopharma zou de dierenartsen, veehandelaren en veehouders van de groeibevorderende middelen hebben voorzien. Een aantal betrokkenen wordt naast de handel in verboden middelen verdacht van valsheid in geschrifte. Volgens persofficier mr. W. Koops van de arrondissementsrechtbank in Breda maakten zij zich schuldig aan het verkopen van groeibevorderende middelen onder een andere naam.

In het onderzoek naar de handel in de verboden middelen wordt nauw samengewerkt met de autoriteiten in het buitenland. Om welke landen het gaat, wil Koops niet zeggen.

Clenbuterol behoort tot de zogeheten "beta-blokkers' en kan bij de mens tot vergiftigingsverschijnselen leiden. Clenbuterol zit in middelen die in de veehouderij worden gebruikt tegen aandoeningen van de luchtwegen. De stof is echter ook in hoge mate groeibevorderend. Het gebruik ervan in veevoeders werd in 1988 door de toenmalige minister van landbouw, Braks, verboden. Het mocht alleen nog worden voorgeschreven als hoestmiddel. Het produktschap voor Vee en Vlees ging een stap verder en kondigde eind 1990 een verbod af op het bezit van dieren die zijn behandeld met clenbuterol en aanverwante groeibevorderende middelen. Het bedrijf Dopharma in Raamsdonksveer was niet voor commentaar bereikbaar.